le placement et l'impression, à Chatrian seul.
Een bladzijde, die tot overweging noopt, is die waar de rol van Emma Flotat in Erckmann's en ook in Chatrian's leven wordt geschetst.
***
Albert Schweitzer is een zoon van den Opperelzas, waar hij op 14 Januari 1875 te Kaysersberg het levenslicht aanschouwde.
Hij werd te Straatsburg predikant en docent, studeerde er tevens in de geneeskunde, om zich als zendeling-arts aan de negers van Afrika te kunnen wijden. Hij stichtte te Lambarene (Fransch Congo) een hospitaal voor negers, daarin gesteund door het Evangelisch Zendelingsgenootschap van Parijs en het Broederschap der door de smart geteekenden van Bazel.
Hij is de schrijver van het werk over J.S. Bach, le musicien-poète (1903 Costallat, Parijs), dat vijf jaar later bij Breitkopf und Härtel in het Duitsch verscheen, en in 1911 in het Engelsch.
Wie meer over Schweitzer wenscht te vernemen, leze zijn Aus meinem Leben und Denken (Felix Meiner Verlag in Leipzig, 1932). Daarin vertelt hij onder meer, hoe hij tot zijn Geschichte der Leben-Jesu-Forschung is gekomen.
Dit merkwaardig boek verscheen reeds in 1906 onder den titel ‘Von Reimarus zu Wrede’.
Reimarus (1694-1768) leefde als professor in de Oostersche talen te Hamburg. In een verhandeling, Vom Zwecke Jesu und seiner Jünger, trachtte hij voor het eerst een verklaring van Jezus' leven te vinden en ging van de onderstelling uit, dat Jezus de eschatologisch-messiaansche verwachtingen van zijn tijd heeft gedeeld.
Wrede (1859-1907) werd professor in de godgeleerdheid te Breslau. In 1901 verscheen zijn Messiasgeheimnis in den Evangelien.
Wrede stond daarin op het standpunt, dat Jezus eerst na zijn dood voor den Messias werd gehouden.
In Aus meinem Leben und Denken vertelt Schweitzer, hoe de eerste uitgaaf ontstond.
Grosze Schwierigkeiten bereitete es mir, zegt hij, die vielen Leben-Jesu, nachdem ich sie durchgearbeitet hatte, in Kapitel zu gruppieren. Nachdem ich es vergeblich auf dem Papier versucht hatte, schichtete ich alle Leben-Jesu in der Mitte meines Zimmers zu einem groszen Haufen auf, gab jedem geplanten Kapitel seinen Platz in einer Ecke oder zwischen den Möbeln und warf dann, nach gründlichem Ueberlegen, die Bücher in entsprechender