en Vlaanderen wankelden. De Staten-Generaal en de Prins trokken terug naar Antwerpen. Hierdoor was Brussel voor goed verloren.
Toen begon het groote kansspel tusschen Oranje en Parma. De wig, die de hertog in de Unie wist te drijven, was het geloofsvraagstuk. Het Verbond van Atrecht kwam tot stand (1579), eenige weken later gevolgd door de Unie van Utrecht. Het uitvaardigen van den ban, de opdracht van de souvereiniteit over de Nederlanden aan Anjou, de aanbieding van het hooge gezag in Holland en Zeeland aan Oranje, het volgde nu snel op elkaar. Het laatste bedrijf in dit treurspel was de Verlatinge van den Koning door de Staten (1581). Daarmede werd de idee der volkssouvereiniteit in de plaats van die der vorstelijke gesteld.
Hoeveel avonturiers al niet beproefden, den Prins te na te komen, is niet te zeggen. Geheel tegen zijn democratische, staatkundige inzichten werd door de Staten de grondslag gelegd voor de hooghartige oligarchieën, die in de Noordelijke Nederlanden tot aan het einde der achttiende eeuw zouden heerschen.
Op 10 Juli schoot de Bourgondiër Balthasar Gérard Oranje twee door een kettinkje verbonden kogels door het hart. Zoo was het einde van den man, die arm stierf - men vond geen honderd gulden in zijn huis - en die vijf en twintig jaren lang had gearbeid voor de politieke en geestelijke vrijheid van het Nederlandsche volk.
Dat Antwerpen verloren ging, kan zeker geweten worden aan het ontbreken van een leidende persoonlijkheid in den strijd, gelijk de Prins geweest was. Dit verlies werd echter een wonderrijke winst voor het Noorden, door de instrooming van kapitaal, intellect en durf.
Philips II, nog steeds bezeten van zijn groote Westeuropeesche en katholieke politiek, opgeschrikt door de terechtstelling van Maria Stuart in Engeland en door de wending van de zaken in Frankrijk, waar de Guise, het hoofd der katholieke Liga, werd vermoord, wilde in Engeland en Frankrijk ingrijpen; het oproer ergens in het Noorden kon wachten. Het is deze politiek, die de Unie heeft gered van den wissen ondergang. Met de vernietiging van de Armada was ook de droom van het Spaansche wereldrijk uit.
Parma, die in 1592 overleed, kreeg geen opvolger, die Maurits van Nassau en Oldenbarnevelt kon evenaren. Het Drievoudig Verbond van 1596, waarbij de Unie samenging met Frankrijk en Engeland, was de erkenning van den onafhankelijken staat door twee groote mogendheden. Het pleit was beslecht!
JOZEF PEETERS.