Van de N.V. Swets en Zeitlinger, Amsterdam:
Dr. F.E. MALHERBE: Humor in die algemeen en sy uiting in die Afrikaanse letterkunde; 335 blz., geb.
Vermeerderde uitgave van een dissertatie (1924). - Worden in het 1e deel o.a. besproken: humor en satire; humor en ironie; humor en tragiek, met uittreksels uit vele schrijvers. In het 2e deel, gewijd aan de Afrikaansche letterkunde, worden vooral nagegaan A.G. Visser, Léon Maré, Jochem van Bruggen, Songiro, C.J. Langenhoven, Dr. O' Kulis en C.L. Leipoldt, met uitvoerige citaten in verband met gemoedelijkheid, satire en tragiek.
Een typografisch zeer verzorgd boek.
Van de firma H.J. Dieben, Wassenaar en Leiden:
J. KLEIJNTJENS S.J. en Dr. H.F.M. HUYBERS: Beknopt Leerboek der algemeene Geschiedenis, 17e druk; 362 blz., met talrijke kaarten en illustraties, waaronder enkele gekleurde en 16 tabellen; f 2.90; geb. f 3.40.
Een leerboek met kerkelijke goedkeuring. - Op 8 hoofdstukken over de oude geschiedenis, gecondenseerd naar De oude Wereld (in onze vorige aflevering vermeld) volgen er 3 over de middeleeuwen en 10 over de nieuwe geschiedenis. Daarin o.m., als oorzaken van de Hervorming en van haar snellen voortgang: verwereldlijking en zedenbederf onder de geestelijkheid van allen rang; groote ergernis van vele kloosters; de groote welsprekendheid en werkzaamheid van Luther, die den geest des volks uitstekend wist te treffen... Bij de contra-reformatie dan de lof der Goddelijke Voorzienigheid en van verschillende heiligen. De nieuwste geschiedenis heeft 8 hoofdstukken: de groote alliantie; de entente cordiale; de revolutie; Napoleon III en Bismarck; de gewapende vrede, 1870-1890; het imperialisme, 1890-1914; de wereldoorlog; de ontwapende oorlog. Daarin o.m.: ‘Het tractaat van Versailles is een machtsvrede,... een bestendiging van den oorlog, erger dan de oorlog zelf, waarbij de eene partij de economische wapenen hanteert en de andere, machteloos, zich heeft te onderwerpen... Het is stellig geen toeval, dat juist (door het dictatorische driemanschap) aan de beide katholieke landen, Oostenrijk en Hongarije, de zwaarste slagen werden toegebracht.’
Uit onze samenvatting kan men opmaken in welken geest dit leerboek werd opgesteld.
J. KLEIJNTJENS S.J. en Dr. L.G.J. VERBERNE: De laatste Eeuw; 322 blz., met veel kaarten en illustraties en 9 genealogische tabellen; f 2.50; geb. f 3.
Eveneens met kerkelijke goedkeuring. Behandelt de nieuwste geschiedenis, in 11 hoofdstukken, uitvoeriger dan in het bovenvermelde leerboek, maar in denzelfden geest - en wat de tractaten in en na 1918 betreft in dezelfde bewoordingen. Hier komt nog bij: ‘Na de wereldoorlog: Sovjet-Rusland; De internationale verhoudingen na de vrede; De afzonderlijke staten na de oorlog; Nederland na de wereldoorlog; Wetenschap en kunst in Nederland in de laatste eeuw; Nederlandsch-Indië na de wereldoorlog.’ Ten slotte een algemeen overzicht van de geschiedenis in de laatste eeuw, met een statistiek over het werk van de uitbreiding des geloofs over de wereld en de conclusie: ‘De Kerk kent haar taak... (Zij) bezit de belofte van den Koning der eeuwen, de Goddelijke Voorzienigheid stelt de ure der vervulling vast.’
De stoffelijke uitvoering van de hier vermelde uitgaven van Dieben is zeer verzorgd.