een idee van den inhoud geven gaat hier niet. Maar verbeeld u b.v., dat de dokter met zijn woonwagen een Kanarie-opera in Londen gaat uitvoeren en dat hij later, in zijn tuin, een hondenmuzeum en een mottenbroeikas zal aanleggen, eer hij, op den rug van een reuzenmot (groot als een heel gebouw!) op de maan belandt; en ge merkt, wat dat worden kan! En stel u voor, dat een hond, een watertor, een kanarie soms een heele geschiedenis hebben; en ge snapt best waar de dokter er mee heen zal, hij die weet hoe de menschen met hen plegen om te gaan!... Dat alles leest ge echter liever zelf, want Lofting is niet na te vertellen; en dat herleest ge zeker ook, indien ge 12 jaar of ouder zijt, zóó geloofwaardig als Lofting het onmogelijke weet te maken.
‘Bibi en Ole’ is het vervolg op twee vroegere ‘Bibi's’, en ook het heel bizonder geslaagde vervolg. Bibi, een echte Deensche spring-in-'t-veld, reist ditmaal, met haar nieuwen kameraad Ole, naar Praag en Tsjecho-Slovakije, en haar verhaal en vooral haar brieven zitten vol van haar guitig taaltje, maar ook van haar scherpe waarneming in dat vreemde land. En dat vreemde land, met zijn hoogen Tatra, met zijn echte Zigeuners, met zijn origineele stad Praag, met zijn merkwaardige Bakule-kinderen, met zijn hyperpopulairen president Masaryk, en nog en meer, wordt er zoo boeiend door, dat ge er wel heen zoudt willen. Voeg daarbij Bibi's eigen beeldige teeken- en Hedvig Collin's wonderfrissche kleurgave,... en weer zullen 12 jarigen en ouderen dat ‘Bibi en Ole’ willen bezitten!.
Deze ‘Dolittle's’ en ‘Bibi's’ zijn trouwens door G.W. Elberts guitig in het Nederlandsch vertaald en genoten de gunst, zeer mooi uitgegeven te worden.
De firma Noordhoff, te Groningen, liet in haar leesboekenreeks ‘Voor allen wat’ weer een viertal nieuwe deeltjes verschijnen: Vriendje, een kort verhaal voor 8-jarigen, door Paul Van Ipenburg; Jan en Jaapje, een vertelling voor 9- en De historie der vier Heemskinderen, een verhaal voor 12-jarigen, beide door Daan Deken; Het eerste nieuws, een proeve van nieuwsblad voor 12- en meerjarigen, door H.J. Overduin en R. Tolman bezorgd met het doel, de jongelui een werkelijk dagblad met ernst te leeren lezen. Laatstgenoemd boekje is, bij alle waardeering voor het overig vermelde, beslist een innovatie, en, naar den inhoud, een zeer goede.
Van de firma Van Goor, in Den Haag, ontvingen we De baard van Daantje, verteld en geïllustreerd door Leonard Roggeveen. Het verhaal van Daantje met en daarna (ongelukkig!) zonder baard, is in zijn eenvoud wel aardig, en over 't algemeen