vroeger lieten we desaangaande onze waardeering gelden. Thans liggen vóór ons hun Practisch Fransch voor het zevende leerjaar en Voorlooper van het eerste leesboek, die beide mooi en prettig gestelde leesstof aan beginnelingen bieden, en La gaité française, zijnde, voor het middelbaar onderwijs, een bizonder aantrekkelijke bloemlezing uit de humoristische Fransche literatuur van alle tijden. De firma Wolters, die materieel prachtwerk levert, draagt er met deze auteurs krachtig toe bij, de leesstof der jeugd van het muffe schoolluchtje te ontdoen, en dat is een niet geringe verdienste.
De firma De Boeck, te Brussel, liet een Choix de lectures, door Laurence Recht, verschijnen; het is gezonde lektuur voor de hoogere klassen der lagere school, die het Fransch als voertaal hebben, maar dan op voorwaarde, dat men zich niet late imponeeren door het overweldigend aantal verzen, in dit werkje opgenomen.
Nouvelles lectures professionnelles, door Rogie, Bornecque en Mme Levesque verzameld (Gedalge, Parijs), is een werk, waarvan we den geest bizonder waardeeren; het geldt, de jonge lezers, - ten onzent, de leerlingen der Atheneums, - te interesseeren voor den arbeid in dienst der verschillende ambachten en beroepen, van den landman tot den geleerde en den kunstenaar - wat daarom niet zeggen wil, dat vooral beroepsleergangen er mee gebaat zouden zijn, zooals de titel schijnt aan te duiden. 't Is een boek vol leven en bedrijvigheid, waar àlle 14jarige en oudere studenten in opgaan kunnen, meer dan in menig werk, thans officieel voor dien leeftijd aanbevolen.
In verband met taalonderwijs noemen we nog: Opstellen ter vertaling in het Engelsch, 2e deel, en English passages for translation, beide door H. De Maar verzameld en bevattende een belangwekkende vertaalstof voor meer gevorderden; Dertig eenvoudige vertalingen (Ned. Duitsch), zijnde teksten met kultureele onderwerpen, bezorgd door C. Brouwer en G. Ras, ook voor de hoogere studiejaren.
Buiten de werken, bestemd voor het taalonderwijs, bereikte ons heel wat, dat ruim belangstelling waard is.
Van H. Heidinga en I. Nauta verschenen Plantkunde en Dierkunde, twee leer- en repetitieboekjes (Noordhoff, Groningen). De auteurs gaan van de veronderstelling uit, dat de lessen in die leervakken zonder boek, d.i. aanschouwelijk en uitsluitend mondeling gegeven worden; en aldus werd hun werk een bondige, geïllustreerde samenvatting der stof, met toevoeging van talrijke en allerhande oefeningen, mondeling en schriftelijk.
Dr. Charles Richet bezorgde een Algemeene Cultuurgeschiedenis van nauwelijks 80 bladzijden (‘De Tijdstroom’, Huis