Muziek
Willy Corsari: Liedjes van Liefde (Baarn, Hollandia Drukkerij; f 1.50).
Willy Corsari neemt plaats in de aanzienlijke rij beoefenaars van een in Nederland zeer geliefkoosd muzikaal genre, namelijk het liedje, dat dank zij de gemoedelijkheid of de pittigheid van den tekst, zonder moeite den weg aflegt van het cabaret naar den gezelligen huiskring. Speenhoff, Dirk Witte, Max Tak, Louis Davids zijn namen die ons hierbij dadelijk te binen schieten, evenals die van Fientje Delamar, van Margy Morris en van J.L. Pisuisse, in wien die soort van muziek verleden jaar een harer voornaamste - en voorzeker meest begaafde en intelligente - propagandisten verloren heeft.
De liedjes welke onder hooger vermelden titel in bundel vereenigd, door Willy Corsari in het licht gezonden werden, zijn volstrekt vrij van den sarcastischen ondertoon, die meer dan eens in het genre binnensloop en waaraan ettelijke specimens hun tijdelijk succes te danken hadden. Tusschen haakjes mag hier nochtans wel even aangestipt worden, dat het grof-sensueele element dat Frank Wedekind in het Duitsche Ueberbrettl invoerde, of het aan meer dan gewaagde zinspelingen al te rijke repertorium van de vele Parijsche ‘boîtes à chansons’, in Nederland (zoomin als in Engeland) nooit burgerrecht heeft verkregen of zou kunnen verkrijgen hebben. Willy Corsari's geestige versjes staan even ver af, eenerzijds van het gewoon sentimenteele, als anderzijds, van het pijnlijk realistische: ze bezingen de liefde met denzelfden guitigen glimlach dien we waarnemen op de foto van de componiste die prijkt op het titelblad van haar bundeltje.
De wijsjes zelf onderlijnen den tekst der gedichtjes doorgaans heel gelukkig. De pianobegeleiding, wat betreft de harmonisatie, zullen we maar liefst niet scherp bezien; 't is nu eenmaal het zwakke punt in de negen tienden van alle ‘chansons’. Enkele drukfouten slopen ook onder. Zoo o.a. moeten in het eerste stukje vijf en niet vier bemols aan den sleutel staan, zooals dadelijk blijkt uit de cadens in de pianopartij waarmee het liedje aanvangt. Ook uiterlijk ziet het boekje er alleraardigst uit.
J.v.E.