Van Prof. Dr. H. Heiss' Die romanischen Literaturen des 19. u. 20. Jahrhunderts verschenen 3 afl.
Met 7 afl. (224 blz.) is Prof. Dr. E. Bethe (Leipzig) in zijn bijzonder rijk geïllustreerde Die griechische Dichtung aan de groote figuren van Sophocles en Euripides gekomen, terwijl Prof. Dr. A. Kappelmacher de 1e afl. heeft bezorgd van zijn niet minder rijk voorziene Die Literatur der Römer bis zur Karolingerzeit
Als slot moeten wij noteeren dat Prof. Dr. R. Wilhelm (Frankfurt) een begin heeft gemaakt met Die chinesische Literatur.
Carl Vogl / Peter Cheltschizki, ein Prophet an der Wende der Zeiten. (Rotapfelverlag, Zürich) RM. 5,30.
Peter Cheltschizki is een van de sterkste hervormingsper-soonlijkheden uit den tijd vóór Luther. Honderd jaar vóór laatstgenoemde heeft hij de evangelische waarheden verkondigd met een grootheid en een kracht die voor Luther niet hoeven onder te doen, met een maatschappelijk doorzicht, een menschelijke goedheid en een omvattende liefde die hem zelfs overtreffen.
Het hier geciteerde werk werd echter niet in de eerste plaats geschreven om een ternauwernood genoemden hervormer weer naar voren te brengen, maar om wille van de opvallende aktualiteit die de daar behandelde vragen bezitten. Pacifismus en afkeuring van geweld (Gandhi), officieele kerk en persoonlijk geloof, socialismus, communismus, demokratie, - al begrippen die den geestelijken strijd van de 15e eeuw reeds hebben vervuld. Men kan op sommige oogenblikken gaan gelooven dat Peter Cheltschizki een kamper uit de 20e in stee van de 15e eeuw is.
De trek naar geestelijke hernieuwing die door de wereld gaat, de strijd tusschen de persoonlijke ontplooiing en de overgeleverde vormen van kerk en staat, zullen hier een deugdelijke bron van versterking vinden. Het is kenschetsend, dat juist in onzen na-oorlogschen tijd dit boek weer wordt uitgegeven.
Hermann Weilenmann / Die vielsprachige Schweiz, Eine Lösung des Nationalitätenproblems, Rhein-Verlag, Basel u. Leipzig. RM. 8.
Geen nieuwe geschiedenis, evenmin een staatstheoretische of utopistische verheerlijking van Zwitserland. Er wordt doodeenvoudig aangetoond hoe het nationaliteitsprobleem in Zwitserland zijn oplossing vond als natuurlijk gevolg van de innerlijke en uiterlijke vrijheid, en langs welken weg dit daar gebeurde.
Moeten steller bijkomende bedoelingen worden toegeschreven, dan gaat het er bij hem om op te leiden in den geest die moet vooropgesteld worden om tot een in vrede vereenigd Europa te geraken.