Marnix Gysen. - Ontdek Amerika (Brussel, de Standaard-boekhandel); 20 fr.
Een schitterend Vlaamsch boek! Hoe aantrekkelijk luidt niet het diep-dichterlijke motto: ‘Wij waren de verspieders van het land van Chanaän, waar de oogsten zwaarder zijn en de druiventrossen doorwegen op de schouders: het rijpe fruit, de belofte van een wonderland brengen we thuis tusschen de bladen van dit luttel boek.’
Wij reizen met den geleerde door heel de Vereenigde Staten, leven het New-Yorksche dag- en nachtleven mede; vinden geen rust in het monsterachtige Chicago; gaan bevreemd rond in Zoutmeerstad, het Paradijs der Mormonen; rijden mee door Californië, de poëzie van Amerika, langs den heerlijken kustweg, dien men ‘El Camino Real’ noemt; zien met bewondering San Francisco, der aarde lieveling; maken te Los Angelos kennis met de uiterste polen van business, nuchterheid en van verstandelijken waanzin; nemen Pittsburgh waar, de allervuilste stad ter aarde, waar King Steel zijn hoofdkwartier heeft; geraken vertrouwd met de intellectueele hoofdstad Washington; apocalyptische banen brengen ons tot aan het hart van de Far West, het Yellowstone Park, het schoonste natuurpark der Staten...
De Amerikaansche democratie zit voornamelijk in de vormen, een goed deel in den geest, het minst in de wet. 60 jaar na den bevrijdingsoorlog bestaat er nog een negervraagstuk in dit ‘democratisch’ land. Het Indianenprobleem is opgelost; maar het heeft eeuwen geduurd.
Het Amerikaansch dorp is vervelend en onbeduidend, karakterloos en bekrompen.
Elke familie heeft haar auto, haar modernen afgod.
Wat de prohibitie aangaat, de sociale werkers zien, dat de spaarboekjes der werklieden aangroeien, dat de maandagsche staking vermindert, dat onreinheid en tering afnemen.
In de meeste steden is misdaad een monopool geworden in de handen van ‘gangs’ of benden; dit vreeselijke sociale euvel spruit voort uit de voorwaarden van het moderne industrieel complex.
De Amerikaansche familie is geen vast en symbolisch geheel. Een beetje min intellectueel bewustzijn en een beetje meer zedelijk bewustzijn zou de jonge generatie geen kwaad doen, zegt de jeugdleider, Prof. Parker Fitch. Dat alle Amerikanen athleten zijn, is een illusie. De businessman verschilt grondig van zijn Europeeschen confrater in de waardeering van geld; hij kan zijn millioenen rondstrooien; dat moeten de Europeanen nog leeren.
Caricatuur en clownerij blijken in alle uitingen van Angelsaksisch geestesleven. De jeugd laboreert aan een verwaterd agnosticisme. De pers staat ten dienste van belangen. De Universiteit is een dynamisch lichaam, in vollen groei, in volle vormingsperiode. Het overgroot gedeelte der letterkunde mag onder ieders oogen komen.
Wondergoed gekozen illustraties verlevendigen dezen rijken tekst, met zooveel oordeelkundigen zin de werkelijkheid schetsend. Onze waardeering is dan ook volledig.
JOZEF PEETERS.