K.A. Van Landeghem voert ons naar het ‘zoete Waesland’ waarvan de onderhoudende schetsen uit zijn bundel Dorpsmenschen (L. Opdebeek, Antwerpen) verhalen. De stijl is vlot, maar vlak. De schrijver bezit echter een onbetwistbaar typeeringstalent en een humoristischen kijk op het leven van de menschen zijner streek.
Meer literair zijn de prozaschetsen en verhalen, door Edmond van Offel verzameld onder den titel Naar 't levend Model (L. Opdebeek, Antwerpen). Werk van een schilder, die getroffen wordt door elk leuk detail, door iedere pittige eigenaardigheid in een individu. Sommige stukjes hebben maar de beteekenis van een vluchtigen krabbel, op den hoek eener tafel genomen. Zoo: 't Boerinneken, Vrijen, Op de Foor. Andere schetsen - Een suikeren Nonkeltje bv. - zijn breeder uitgewerkt. Maar al laat geen enkel verhaal onverschillig, toch gaat onze persoonlijke voorkeur naar dit stuk flink proza, dat De Kastanjeboom heet en waarin de dichter aan den prozaschrijver zijn kostbaren steun heeft verleend.
Fritz Francken verzamelde acht verhalen, waarin de liefde het hoofdmotief vormt. Het aardige boekje heet Kupido (De Witte Raaf, Brederodestraat, 191, Antwerpen). Zelden heeft deze specialist van het kortere verhaal zoo aantrekkelijke stof met zooveel elegantie bewerkt. Deze moderne liefdesavonturen zijn luchtige akwarellen, waarin de ironische penseeltoetsjes het meest bekoren.
Jan de Schuyter schrijft met een zekere voorliefde verhalen, waarin het geheimzinnige een rol speelt. Hij kan werkelijk de atmosfeer van het griezelige suggereeren in de novellen van zijn jongsten bundel Geheimzinnige Nachtschaduwen (Stormhelmuitgaven, Antwerpen, Wijngaardstraat, 12).
Korneel Goossens bewijst in zijn frisschen eersteling Mastelijntjes Opstand (Gebr. Laurent, Zandpoortvest, Mechelen) dat hij talent bezit, maar ook dat hij den invloed van Pallieter nog niet is ontgroeid. Goossens kan leuk en opgewekt vertellen. Zijn humoristisch verhaal, vol pittoreske details, is aantrekkelijk tot het einde toe.
In Uit het Leven van J.C. Waegener (Resseler, Antwerpen) vonden we de kwaliteiten niet terug, die we in een vroeger werk van dezen schrijver waardeerden.
LODE MONTEYNE.