Boekbeschouwing
P. Salskin, raadsheer bij het Beroepshof te Elisabethstad: L'Afrique centrale dans cent ans.
De heer P. Salkin, oud-professor aan het Institut des Hautes Etudes te Brussel (vroeger Université nouvelle) en sedert bijna vijftien jaar raadsheer bij het Beroepshof te Elisabethstad, is in de internationale koloniale wereld bekend om een werk dat reeds eenige jaren geleden verscheen en een groot succes had: Etudes africaines. De uitstekende Belgische socioloog A. De Greef had er een zeer lofrijk voorwoord voor geschreven. In dit boek vestigde de heer P. Salkin de aandacht van de Belgische koloniale wereld op verschillende vraagstukken waarmede men zich toen volstrekt niet inliet en waarmede de koloniale pers zich thans hartstochtelijk bezighoudt: het vraagstuk van het beheer der inboorlingen, van het regime van het grondbezit, van de concessiën, van de belastingen der inboorlingen, van hun toekomst, enz. Hij verdedigde vooral, als socioloog, als rechtsgeleerde en als economist, de rechten en de belangen der inboorlingen.
Na weer verschillende keeren in Afrika verbleven te hebben, geeft de heer P. Salkin ons nu, in een literair werk, L'Afrique centrale dans cent ans, het visioen van wat, naar zijn inzicht, Midden-Afrika over honderd jaar zou kunnen zijn, en hij verklaart dit als een resultante van de koloniale politiek, door de mogendheden in Midden-Afrika gevoerd.
Daardoor dwingt de schrijver ons na te denken op de gevolgen die onze koloniale politiek onvermijdelijk in de toekomst zal hebben en het belang dat men daaraan moet hechten.
Waar gaan de zwarten, bij het kontakt met en onder de impulsie van de Europeanen; en wat zullen ze over honderd jaar zijn? Dàt is het problema dat de heer P. Salkin in dit werk tracht op te lossen.
Professor Maurice Delafosse, de uitstekende Fransche koloniaal en Afrikanist die eenparig door de geleerden wordt betreurd, destijds een der ijverigste leden van het Institut