inhoud volkomen beheerschte. Op dat oogenblik reeds is hij zoo ontwikkeld in de beide landstalen, dat hij zegevierend uit den moeilijken wedstrijd komt: de eerste van het land in Vlaamsch en Fransch - en dat voor een Vlaming! Wat een les en wat een voorspelling voor de toekomst - die trouwens magnifiek ging vervuld worden gedurende zijn prachtige loopbaan van denker, spreker en schrijver!
Met een stelligheid en een zelfbewustheid die het privilege zijn van uitzonderlijk-begaafde naturen, zendt Louis Franck, hij was toen 17 jaar, een Fransch boek de wereld in, over Victor Hugo. Geen wonder dat de groote romanticus den jongen man zóó moest bekoren, dat hij de behoefte had om over hem te gaan schrijven. Immers van de Romantiek heeft Louis Franck de beste deugden geërfd: den weelderigen woordenrijkdom, het soms overbluffend pittoresk, den rhetorikalen zwaai der perioden, de stoutheid der beeldspraak.
Nauwelijks was hij lid der Antwerpsche Balie, of de hooge taak werd hem toevertrouwd, de openingsrede uit te spreken in de Jonge Balie. Ditmaal verheft zijn geest zich op een hooger plan. Niet meer tevreden met zuivere bellettrie, waagt hij zich, niet zonder de drieste eerzucht van de jeugd, aan een veel moeilijker onderwerp: L'Evolution morale et la crise pessimiste, en vindt daar ruimschoots gelegenheid om zijn zeer ontwikkelde ideeën over de beschavingstoestanden der eindigende eeuw uit te werken.
Doch wat baat het, de geschriften die hij in het licht zond, op te sommen? Is het niet natuurlijk dat zijn gespannen nieuwsgierigheid op al de moderne verschijnselen van kunst en letteren gericht was? Had hij zich bewogen in een beperkter gedachtenkring, ware hij niet in beslag genomen als minister, als advokaat, als strijdend politicus, als specialiteit in zeerecht, als voorzitter van God-weet-hoeveel congressen, enz., hij zou voorzeker een uiterst vruchtbare loopbaan gehad hebben als schrijver en het ware hem gemakkelijk geweest te wijzen op een lijst literaire werken die menig zg. beroepsliterator zou beschaamd hebben. Hij heeft zich tevreden gesteld met nu en dan lucht te geven aan zijn artistieke verzuchtingen, doch telkens heeft hij het