Boekbeschouwing
Mevr. H. Kröller-Müller: Beschouwingen over Problemen in de ontwikkeling der Moderne Schilderkunst, 1925 (niet in den handel).
Dit fraai uitgegeven boek, dat, wat betreft de aesthetische en typografische verzorging, eere aandoet aan Prof. Henry Van de Velde, H. Wilbers en de firma Leiter-Nypels te Maastricht, bevat een reeks beschouwingen over moderne schilderkunst, gehouden in opdracht van de Haagsche Volksuniversiteit door Mevr. H. Kröller-Müller aan de hand van schilderijen van haar persoonlijke verzameling. Laat het ons maar dadelijk bekennen dat het boek, het mocht wel een album heeten, ons verrukt heeft. Niet om de talrijke en verzorgde plaatjes alleen, maar wel om den tekst, die op zulk een bevattelijke en tevens sierlijke wijze ons een inzicht geeft in de schijnbaar zoo verwarde kunststroomingen van dezen tijd. Gelukkige cursisten van de Haagsche Volksuniversiteit, die van het levende woord hebben genoten van een niet-alledaagschen gids in de verzamelingen van Mevr. Kröller aan het Voorbout! Maar wij die haar mochten lezen zijn ten slotte niet minder gelukkig, het geschreven woord in zulk een voornaam pak onder de hand te hebben.
Het is in Vlaanderen te weinig bekend welk een invloed een aestheticus als de Heer H.P. Bremmer, door zijn woord en door zijn maandelijksche kunstmap: Beeldende Kunst, op den kunstsmaak van zijn landgenooten heeft uitgeoefend. Tot de leerlingen van den Heer Bremmer behoort Mevrouw Kröller, die dan ook niet nalaat in de liminaria van haar werk een woord van dank te zeggen aan hem, die haar het eerste inzicht in kunst heeft gegeven en haar den weg heeft gewezen om in de kunst het kaf van het koren te scheiden.
Het zal dan ook niemand verwonderen dat de definitie, welke Mevr. Kröller van kunst geeft, nauw aansluit bij deze van Bremmer, al is ze scherper omlijnd: ‘Kunst is de emotioneele objectiveering van het geestelijk ik, met geen andere bedoeling dan dat ik te objectiveeren.’ Hetgeen dus in de kunst door het aanschouwen te benaderen valt is de ziel van den kunstenaar.