der Scholastiek treedt als de meest karakteristieke en beduidende, de Jezuïet Suarez op het voorplan. De beteekenis van dezen theoloog, die insgelijks een geniale philosoof was, wordt door Dr. Rommen ontleed.
Dezelfde geleerde toetst naderhand het pacifisme in zijn drieledigheid (het economische, het humanitaire, het godsdienstige) aan de staatsidee. Het radicale pacifisme botst over heel de wereld tegen de geijkte staatsleer. Welke gedachte zal ten slotte de toekomst beheerschen?
Dr. Oberstaller stelt vast, dat de alcoholdemon in zijn levensstorende en cultuurbedreigende macht, door wet en dwang in zijn uitwassen wel is waar ingetoomd wordt, maar niet overwonnen. Dat is de opgave van de opvoeding, die er naar streven moet den mensch tot een innerlijk vrije, vaste persoonlijkheid te vormen.
Dr. Roters bespreekt de nieuwe regeling van de gemeentelijke belastingen op nijverheidsgebied in Pruisen.
Knorr behandelt een paar sociale vragen van de toekomst en is er van overtuigd, dat de kwestie van het grond- en bodemrecht een nationale eisch is en het voornaamste middel tot oplossing van het maatschappelijk probleem.
De werkzaamheden van de Duitsche ‘Handwerkskammern’ sinds de 25 laatste jaren worden door Dr. Neuenhofer nader in oogenschouw genomen.
In een volgende verhandeling toont Dr. Justus aan, dat alleen kapitaalsterke productiemethoden, verbeteringen van de bedrijfs- en arbeidsorganisatie, in staat kunnen stellen den achturendag te behouden.
Ten voordeele van het ongeboren kind houdt Dr. Weitpert tot besluit een edel pleidooi. Het onnatuurlijk geslachtsleven van onzen tijd verlangt voor alles bevrediging van de sexueele driften. Voor de vervaardiging van de middelen, die de verhindering der ontvangenis dienen, arbeiden gansche nijverheidstakken. Grijpt de bevruchting toch plaats, dan vermoordt men in tallooze gevallen het ongeboren kind in het moederlijf. Prof. Bumm schat het aantal afdrijvingen in Duitschland op bijna 800.000 per jaar. Tot in de 15e eeuw behoorde kindermoord tot de zeer zeldzame misdaden; na de 16e eeuw nam hij gestadig