een derde bedrijf te kunnen schrijven, daar de in I aangeknoopte liefdeshistorie toch een besluit moest krijgen. Als bouw is het stuk dan ook danig zwak. Maar in ieder geval is Nuances een interessant werk, zeer behendig gedialogeerd, alleen te fragmentarisch. De auteur, wiens compositievermogen niet de sterkste kant van zijn talent blijkt te zijn, heeft niet de kracht gehad om zijn idee harmonisch uit te werken. Daarom is Nuances een stuk gebleven, zeer ongelijk, met hoogten en laagten.
Na Nuances zullen we De Spelbreker liever onbesproken laten. Het is banaal van voor tot achter.
Alle respect voor den ouden heer Scheltjens, die na zijn lange realistische periode nog een ander, voor hem nieuw, genre aandurft: dat van het salontooneelspel. De bouw is simplistisch, ouderwetsch, en ook de taal doet af en toe pruikerig en boeksch aan. Daarbij is het gegeven op zich zelf niet nieuw, ook niet op een origineele manier uitgewerkt. Maar er komen goede brokken in voor, goede brokken dialoog, en op een niet te veeleischend publiek zal Hilda Flamm, ‘spel van nevel en licht’, door zijn romantische handeling wel effekt maken. (Uitgave L.J. Janssens en Zonen, Antwerpen). Toch verkiezen we het vroeger werk van dezen schrijver, waarin hij eenvoudig de menschen uit zijn streek doet spreken, in hun vierkante, rudimentaire taal, onopgesmukt, en zonder koketteeren met ‘nieuwe richtingen’.
Een vlot en pittig gedialogeerd ding is Huiselijke Haard, een bedrijf van Johan Broedelet. (Uitgave Haverman's Moderne Tooneelbibliotheek, Naarden, f 1,40). 'n Huiselijk misverstand tusschen man en vrouw, dat op de prettigste manier wordt opgelost. Uitstekend lever-de-rideau.
Bij dezelfde uitgevers verscheen ook Martin Jacobi's Remedie, door Albert Van Waasdyck (f 2.90). Hubert Laroche heeft ons 'n paar jaar geleden met dit nieuwe stuk van den schrijver van ‘Op den Terugweg’ en ‘Kleine Menschen’ laten kennismaken, in den schouwburg Volksgebouw. Het is de geschiedenis van een van die menschenkenners, die met 'n zg. remedie, die geen remedie is, fortuinen winnen: ‘De wereld wil bedrogen zijn’. De eeuwdge strijd tusschen materialisme en idealisme - het laatste vertegenwoordigd door den schoonzoon van Martin Jacobi -; het materialisme behaalt de overhand, zooals haast altijd in 't werkelijk leven. Een degelijk stuk, nochtans zonder doorslaande kwaliteiten, en een beetje te zwaar op de hand.