Mme E. Sainte-Marie-Perrin begint haar studie over het werk van haar man als volgt: ‘De peu d'auteurs français peut-on dire ce que l'on constate de celui-là: un immense public connaît son nom et ne connaît pas son oeuvre.’ Deze opmerking, meenen we, is toepasselijk op een groot aantal dichters en voorzeker in de eerste plaats op Paul Valéry. Is er wel een naam die in de laatste jaren meer genoemd en geschreven werd dan de zijne? En hoeveel hebben zijn werk gelezen en... begrepen of genoten? Paul Valéry is een eigenaardige verschijning in de Fransche literatuur. Hij is een dichter die tweemaal ontdekt werd: als opkomend schrijver eerst door zijn eigen generatie met Pierre Louys aan 't hoofd, en nu door de jongeren, waaraan hij zich, na een stilzwijgen van twintig jaar, gewijd aan de studie der zuivere wetenschappen, plotseling openbaart. En niet alleen willen de jongeren in hem een banierdrager zien, maar ook de officieele academie heeft hem in haar midden opgenomen
Het werk van Valéry is de lyrisch-muzikale vertolking van hetgeen er in zijn cerebralen geest, met uitsluiting van alle gevoelszaken, omgaat. Zoo is het onderwerp van een zijner groote gedichten, La jeune Parque, ‘la peinture d'une suite de substitutions psychologiques, et en somme le changement d'une conscience pendant la durée d'une nuit’. Dat zulke schildering voor den lezer niet onmiddellijk duidelijk blijkt valt licht te begrijpen; ook staat het lezen van zulk gedicht vaak gelijk met het oplossen van een ingewikkeld vraagstuk. De dichter vraagt dan ook zijn lezer meer dan gewone aandacht.
Met de hulp van Frédéric Lefèvre, die zoowat alle Fransche schrijvers van naam interviewt, bestaat er middel om dieper in het wezen van Paul Valéry's dichtkunst te dringen. Zijn Entretiens avec Paul Valéry (Le Livre) vormen niet alleen een interessante studie over het leven en de werken van den dichter, maar vele zijner voornaamste verzen komen in dit lijvig boek met de noodige commentariën voor.
FRANS SMITS.