decadente mentaliteit, zijn door ‘het beseffen’ geschokte zekerheid, zijn onrust, de chaos van zijn tegenstrijdige gevoelens. Een strijd om de vrouw, bij verbreeding een strijd om het bestaan, om het zijn, met als vlammenden achtergrond een electriciteitscentrale, waar anarchie alles dreigt stil te leggen. Dit alles in de speciale na-expressionistische, saamgebalde dialogen, kort en incisief, brutaal, geweldig, hyper-intens, een beetje verward, krankzinnig, stijl die zoo typisch is voor de moderne Duitsche dramaturgie.
In Geivalt, van Ernst Lissauer (Deutsche Verlagsanstalt, Stuttgart), wordt andermaal de strijd der geslachten in het voordeel der vrouw beslist. Hier is het een overwinning ten goede, want de geweldenaar, hertog Ludwig Ernst, verdiende een les. Een met bedreven hand geleide ‘intrige’, een goed volgehouden karakterteekening maken van dit niet diepgaand, maar degelijk werkje een aangename verpoozing.
In de serie ‘Voordrachtkunst’, onder leiding van Dr J.V. d. Valk (Hollandia Drukkerij, Baarn), verschenen o.m. De belachelijke Précieuses, van Molière, De Neef uit Bremen, van Theodoor Körner, De Goudmijn, blijspel door J. Van der Valk. (Prijzen resp.: fl. 0.50, fl. 0.30, fl. 0.50).
Verfolgung, van Dietzenschmidt, den genialen auteur van o.m. Die St. Jacobsfahrt (Compostella, door Dr De Gruyter te Antwerpen, sinds twee seizoenen beloofd maar nog niet opgevoerd) verscheen bij de ‘Deutsche Verlagsanstalt’, Stuttgart, in een mooie, keurige editie. ‘Een nachtmerrie, in zeven staties’ noemt de auteur zijn werk. Het heeft ons doen denken aan dat onvolledige, maar zoo pijnlijke, bloedende: De Last, van den vroeggestorven Gustaaf Vermeersch. Verfolgung is nog oneindig tragischer. Het is één ontzetting van het begin tot het einde, waar de auteur dan een groot viervoudig vraagteeken zet, en de angst zich oplost in de gemeenschappelijke lotsbestemming, de betrekkelijkheid van alles. De zeven deelen zijn als zoovele Danteske hellevizioenen, waarin de grenzen tusschen fantazie en realiteit niet meer bestaan: alles is fantasie, en alles is realiteit. Pakkend, van een geweldige intensiteit, zonder een woord te veel, is het een der mooiste, maar ook een der verschrikkelijkste stukken, die we in den laatsten tijd lazen.
Bij Grès en Co, Parijs, verschenen bloemlezingen uit het werk van Maeterlinck; het eerste deel bevat brokken uit Princesse Maleine, Pelléas et Mélisande, Intérieur, L'oiseau bleu, Aglavaine et Sélysette, het tweede Essais.