Anatole Thibaut) Parijzenaar. In één der huizen van de schilderachtige Quai Malaquais, het huidige nummer 5, zag hij het levenslicht. De onmiddellijke omgeving van het ouderlijk huis, een door geleerden en schrijvers druk bezochten boekhandel, is een der stemmigste hoekjes van het oude Parijs, aan den boord van de kleurrijke Seine, waar, onder het lommer der overhellende boomen, de ‘bouquinisten’, zij aan zij, al sinds eeuwen, in een schilderachtige rij, elken morgen hun kleine boekenkisten tot den verkoop openzetten. Tusschen de boeken binnenshuis en buitenshuis is Anatole France opgegroeid. Het boek heeft hij ook steeds, zoo naar inhoud als naar vorm, met een verafgodende liefde omringd. In de inleiding van het eerste deel zijner Vie littéraire schrijft hij immers: ‘Soyons des bibliophiles et lisons nos livres; mais ne les prenons point de toutes mains; soyons délicats, choisissons, et, comme ce seigneur d'une des comédies de Shakespeare, disons à notre libraire: Je veux qu'ils soient bien reliés et qu'ils parlent d'amour.’
Reeds van zijn kinderjaren af hebben de boeken in hem doen ontstaan ‘un profond sentiment de l'écoulement des choses.’ Een gevoel dat zoo dikwijls, ondanks den van geest tintelenden glimlach van den schrijver, zijn werk met een zachten weemoed vult.
Het groote verwijt dat men steeds Anatole France heeft willen toesturen, is zijn scepticisme. Ja, hij heeft misschien meer en beter dan wie ook de betrekkelijkheid van alles in het leven doen uitschijnen. Zijn philosophie heeft hij nooit in een stelsel willen vastleggen. Hij was een Epicuriaan, een genieter en het genot zocht en vond hij in alles wat het leven hem bood, omdat naast den denker de kunstenaar stond. Dit genot, die schoonheid, welke het leven schenkt onder zijn oneindig wisselende vormen, heeft hij met volle handen rondgestrooid, liefdevol met ons gedeeld.
Men heeft ook willen beweren dat die zucht naar genot den schrijver bracht tot een materialisme, door geen enkel ideaal verheven. Maar zijn onsterfelijke werken als Le Livre de mon Ami, Pierre Nozière, Le petit Pierre, zijn Histoire Contemporaine, novellen als Crainquebille, Le Jongleur de Notre-Dame bewijzen honderdmaal het tegendeel.
Hoe zou hij een alles ontkennend materialist zijn, die in al