personeel vertegenwoordigt insgelijks een kapitaal, dat niet te versmaden is. Men kan zoo maar niet een menschenleven in eene somme geld omzetten, maar zijn productieve waarde kan uitgecijferd worden. In Amerika schat men deze gemiddeld op 50.000 frank. Op dit cijfer steunende, kan men zeggen dat het menschenkapitaal van eene onderneming gewoonlijk het geldkapitaal overtreft.
Een mensch is een zeer fijn afgewerkt, een sterk ingewikkeld werktuig, dat niet langer mag beschadigd, nog minder vernietigd worden door misbruik uit moedwil of uit onwetendheid.
De belangen van den werkgever zijn verbonden met den lichamelijken welstand van den arbeider. Wie niet uit de arbeiders van heden de werklieden van morgen opkweekt, laat de fabriek heden leven, maar zal ze over twintig jaar gedood hebben.
‘De ondervindig heeft duidelijk bewezen,’ zegt het zoo belangrijk verslag van het Engelsch ‘Health of Munition Workers Committee, Final Report 1918’, ‘dat het blind winstnastreven en het verwaarloozen der physiologische wetten noodzakelijk hevig lijden en offers van gezondheid en menschelijke levens na zich sleepen. In de toekomst moet de nijverheid op de levensleer en het beijveren van gezondheid en welstand voor de arbeiders steunen; het werkhuis moet “vermenschelijken”, het arbeidersmilieu moet gelouterd worden, zooniet zullen wij niet meer kunnen wedijveren met onze mededingers op de wereldmarkt, die ons reeds voor zijn in deze zaken.’
Dit verslag duidt hier vooral op de Amerikanen. Voor ons, Belgen, en misschien voor de Vlamingen het meest, bevatten deze woorden nog eene diepere waarheid.
In de jongste jaren nochtans is er in België veel verbetering te bespeuren. Werkhuizen werden verbouwd, arbeidsvoorwaarden verbeterd, nijverheidsgeneeskundige diensten ingericht, verpleegsters aangesteld, werkmanswoningen gebouwd, sociale werken ingericht. Het particulier initiatief, de wetgevende macht, de regeering hebben veel verbeterd.
De arbeidswetten van 13 December 1889 en van 2 Juli 1899 werden uitgebreid door verschillende koninklijke besluiten, o.m. het koninklijk besluit van 1 Juni 1920, dat eene gezond-