[Nummer 113]
Hank Ort
Apollinisch evenwicht
Voor u ligt weer een gevarieerd nummer met een mix van oudere en recente artikelen. Tot ons grote genoegen zijn we er bovendien in geslaagd de redactie uit te breiden, zodat ook de toekomst van de kroniek voorlopig weer verzekerd is.
De redactieleden stellen zich kort aan u voor in ‘een kopje water uit een ziedende wereldzee’.
In dit nummer vindt u het verslag van de prijsuitreikingen van de Anton Wachter-prijs en de Ina Damman-prijs in Harlingen vorig jaar. Naast de juryrapporten en de dankwoorden van beide winnaressen, is ook de causerie ‘Verzen aan Vestdijk gewijd’ opgenomen, waarmee Fries de Vries bij deze gelegenheid het publiek onderhield. De besproken gedichten zijn hierbij nogmaals afgedrukt, maar nu op hun juiste plek in de causerie.
Verder vindt u in dit nummer een aantal artikelen dat reeds eerder elders verscheen van de hand van: Frits Abrahams (twee columns over Vestdijk en Amsterdam), Maarten 't Hart (‘waarom ik geen biograaf werd’), Tom van Deel (Vestdijk en de beeldende kunst) en H.T.M. van Vliet (Vestdijk en Emily Dickinson). Op deze manier borgen we de toegankelijkheid van verspreide secundaire literatuur.
Wessel ten Boom schrijft een nieuw artikel naar aanleiding van het herlezen van de Victor-Slingelandsymfonie. Hij ziet Vestdijk met Het glinsterend pantser een nieuwe weg inslaan, waar de Dionysische tragiek en ‘onverzoendheid met het leven’ steeds meer een plaats krijgt binnen een Apollinische rust en evenwicht. Een interessante visie op deze romancyclus, aansluitend op inzichten van Martin Hartkamp die hier ook op wees in zijn voordracht ‘Vestdijks Ode aan Apollo’ (ondermeer opgenomen in Vestdijkkroniek #9, september 1975 en Hartkamp, Identificatie en isolement, Amsterdam, 1988).
Wim Hazeu heeft na het voltooien van zijn Vestdijkbiografie nog heel wat materiaal liggen. Onder de noemer ‘Uit het archief van de biograaf’ presenteert hij ons een fraaie foto van Annie Bukers die rond de jaarwisseling 1921/1922 voor korte tijd object van Vestdijks aandacht was. We hopen u in de toekomst te verassen met meer materiaal uit deze bron.
Wilbert Walstijn tot slot, schrijft een nadere introductie voor het najaarssymposium van de Vestdijkkring dat gewijd zal zijn aan De toekomst der religie. Als geen ander werk van Vestdijk is het dit bekende essay dat nog steeds tot de verbeelding spreekt en zowel voor- als tegenstanders weet te mobiliseren. Nu de sprekers bekend zijn, kunnen we er met zekerheid van uitgaan dat het een fascinerende bijeenkomst wordt op 31 oktober in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Houdt uw agenda dus vrij voor dit evenement!
Geef uw e-mailadres op
De Vestdijk-website (www.vestdijk.com) is voorzien van een mogelijkheid een e-mailadres aan te melden voor automatische toezending van informatie over Vestdijk-evenementen en veranderingen op de website. Deze service zal ook beschikbaar zijn voor niet-leden. In de toekomst kunnen we geregistreerde leden meer inhoud laten zien dan bezoekers (bijvoorbeeld de laatste afleveringen van de Vestdijkkroniek). Op deze manier geven we invulling aan een reeds vaker in de ledenvergadering opgebracht idee.