Enige vraagtekens bij het artikel van Hartkamp
Mieke Vestdijk
Nu het artikel van Martin Hartkamp in de Vestdijkkroniek (nr. 108) een vervolg lijkt te krijgen - volgens de N.R.C. d.d.22 december 2006 - moeten mij een paar opmerkingen van het hart. Martin Hartkamp die met zijn artikel in de Kroniek ernstige lacunes en tal van fouten signaleert in de biografie van Wim Hazeu, stoelt zijn hele artikel op drie beweringen ten aanzien van het ziekzijn en overlijden van Simons moeder, die op zijn minst vraagtekens bij mij oproepen.
In de eerste plaats zegt Hartkamp dat hij gelooft dat hij (Vestdijk) al vóór het overlijden van zijn moeder daarop reageerde. Mevrouw Vestdijk - Mulder stierf op 28 februari 1937 als gevolg van een beroerte, ‘maar die kan voor Vestdijk niet geheel als een verrassing zijn gekomen.’ Ten tweede beweert Hartkamp: ‘als medicus, zo heeft een medicus mij verzekerd, kan Vestdijk de symptomen ook al vóóraf, goed hebben geduid.’ Wie de medicus is die dit anno 2006 beweert wordt door Hartkamp in het midden gelaten.
Het lijkt mij stug, want de geneeskunde had in 1937 andere methodieken tot zijn beschikking dan in 2006. In elk geval weet ik dat Simon zelf volkomen onverwacht is geconfronteerd met het overlijden van zijn moeder. Ik heb ook in de bewaardgebleven reacties van familieleden geen enkele aanwijzing kunnen vinden voor andere opvattingen.
In de derde plaats stoelt het betoog van Hartkamp op een ongefundeerde mening over de verhuizing van Vestdijk en Ans Koster in oktober 1936 naar Den Haag. Als reden daarvoor creëert Hartkamp de veronderstelling dat het slecht gaat met zijn moeder. Wie er de lijst van Biogafische gegevens van het Letterkundig Museum (in Vestdijk in kaart uitgegeven in 1967 door Bert Bakker/Daamen) op naslaat weet dat Vestdijk in 1936 uit Den Haag vertrok om achtereenvolgens te wonen op drie adressen in Utrecht, daarna in Bilthoven en weer terug in Den Haag. In 1937 huren Simon en Ans een huis in Putten. Bij vader en moeder Vestdijk in Den Haag woonden in die periode nog het nichtje Jeanne en het neefje Toine in huis.
De aanwezigheid van vooral Toine was voor Simon de werkelijke reden om niet meer in het huis van zijn ouders te willen terugkeren. Aangezien deze feiten niet door Hartkamp onderzocht zijn - hij heeft niet het Letterkundig Museum bezocht - komt het hele betoog naar mijn mening neer op muggenzifterij, dat alleen maar kan getuigen van een mateloos jalousie de métier die bovendien nog vilein van aard is.
Doorn, 30 december 2006