Vestdijkkroniek. Jaargang 2006
(2006)– [tijdschrift] Vestdijkkroniek– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 1]
| |
[Nummer 108]Hank Ort
| |
[pagina 2]
| |
Zoals beloofd, besteden we uitgebreid aandacht aan de receptie van de Vestdijkbiografie van Hazeu. De redactie streefde daarbij geen volledigheid na, maar de opgenomen recensies bieden een interessant palet aan meningen - niet alleen over Hazeu, maar ook over Vestdijk. De lezer kan in deze aflevering zijn eigen oordeel spiegelen aan: Elsbeth Etty (NRC Handelsblad), Kees Fens (de Volkskrant), Kees 't Hart (Leeuwarder Courant), Hugo Brandt Corstius (De Groene Amsterdammer) en Hans Anten (Nederlandse letterkunde). Een aantal andere recensies (waar ik wel uit citeer) houdt u tegoed voor de volgende keer.Ga naar voetnoot2 Dit kroniekdeel sluit af met een complimenteuze brief van de schrijver Willem G. van Maanen (1920) aan Hazeu. Het verschijnen van de nieuwe biografie bracht de pennen aardig in beroering!
Ook al lijkt het obligaat te melden dat Vestdijk niet meer gelezen wordt (Fens, Goedegebuure, Anten) en lezen we ook weer eens dat Vestdijk moeilijk wordt gevonden (Goedegebuure), een saai leven leidde (Fens) of juist niet (Brandt Corstius), dat alle speelsheid in zijn werk ontbreekt (Fens) of juist dat zijn humor opvalt (Hansen); deze recensenten schrijven allen met waardering over het fenomeen Vestdijk. De biografie zet aan tot (her-)lezing van Vestdijk. En dat is in mijn ogen de belangrijkste verdienste van het werk van Hazeu. En Vestdijk zelf? Die moet postuum ongetwijfeld glimlachen om alle over hem gedebiteerde ‘waarheden’ (vrij naar Gé Vaartjes).
Meerdere recensenten wijzen op onzorgvuldigheden en drukfouten in de biografie (Hartkamp becijfert aan de hand van een steekproef dat het in dit boek van duizend pagina's kan gaan om duizenden fouten): gooit u Visser (ondanks het advies van Brandt Corstius) dus vooral nog niet weg... Daarnaast valt als rode draad op dat - afgezien van meer (Brandt Corstius, Goedegebuure, Hansen, Kees 't Hart) of minder (Hartkamp, Etty, Fens) waardering voor de weergave van de feiten - de recensenten met elkaar de teleurstelling delen dat Hazeu niet is toegekomen aan een persoonlijke visie op zijn onderwerp. Hartkamp zegt daar niets over, maar laat in zijn eigen essay treffend zien hoe dat zou kunnen. Elsbeth Etty: ‘Maar de grootste zwakte van deze biografie is dat een exegese van Vestdijks oeuvre ontbreekt: over het werk van Vestdijk staat geen zin of typering die Hazeu zelf heeft verzonnen. Een eigen visie op het werk van Vestdijk en op diens betekenis geeft hij niet, het wezen van Vestdijks angsten is niet doorgrond, zijn universum, die hel van ijs, is wel van buiten aanschouwd, maar bij lange na niet betreden.’ Kees Fens: ‘Het raadsel is open, de deur blijft dicht, de geest van de schrijver ontoegankelijk.’ | |
[pagina 3]
| |
Hugo Brandt Corstius: ‘Mijn conclusie is dat met al mijn bezwaren tegen stijl en volume iedereen die in Simon Vestdijk geïnteresseerd is - dus: iedereen die twee boeken van Vestdijk gelezen heeft - deze biografie moet lezen. Er zal nooit een betere komen.’ Al met al dus ook veel waardering: we zijn blij met Hazeu en we putten troost uit de aanname van Etty (en in weerwil van Brandt Corstius) dat er ongetwijfeld andere biografieën van het nog immer boeiende fenomeen Vestdijk zullen volgen.
Tot slot in deze 108e Vestdijkkroniek nog een artikel van H.T.M. van Vliet over de ‘kunst van het schrappen’ naar aanleiding van de ontstaansgeschiedenis van de roman Terug tot Ina Damman. Deze keer dus weer een gevarieerde Kroniek. Veel leesplezier!
Voor uw agenda: Uitreiking van de vijftiende Anton Wachterprijs en de vierde Ina Dammanprijs. Zaterdag 4 november, 14:00 uur in de grote Kerk te Harlingen. |
|