[Nummer 104]
Redactioneel Peter Klooss
Voor deze kroniek ditmaal geen grote dragende gebeurtenis als een prijsuitreiking of een symposium, maar toch kunnen we een motief in dit nummer vinden, en wel Vestdijk en de muziek, of, iets ruimer gesteld, Vestdijk en de kunst. We hebben voor een deel gebruik gemaakt van artikelen die eerder op andere plaatsen zijn verschenen, maar die wij in dit verband graag aan de lezers van de Vestdijkkroniek presenteren.
De eerste twee artikelen van dit nummer betreffen een gebeurtenis in het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht, waar, in de Serie Muziek en Literatuur, op 10 februari 2004 een avond aan Simon Vestdijk werd gewijd. De organisatoren hadden een bijzonder aantrekkelijk programma samengesteld. Met daarbij Mieke Vestdijk en de Vestdijkkring achter hun stalletjes vóór aanvang van de voorstelling, en met een inleiding door Emanuel Overbeeke, was dit een echte Vestdijkavond. Uw ‘leerling-verslaggever’ Fries de Vries geeft u er op zijn eigen wijze een indruk van. Daarnaast heeft Emanuel Overbeeke zich door die avond laten inspireren om de muziekessays van Vestdijk te leggen naast die van drie vrouwelijke collega-literatoren (Margriet de Moor, Anna Enquist en Hélène Nolthenius), waarbij hij ingaat op de verschillen tussen Vestdijk en die drie schrijfsters.
Onder de noemer Vestdijk en de kunst plaatsen wij verder een artikel van Els Schrover ‘Vestdijk tegen de anderen’, eerder gepubliceerd in BZZLLETIN. Zij bespreekt de Mozartessays van Vestdijk, maar in haar artikel ook een beschouwing over een sonnet van Vestdijk gewijd aan een schilderij van de Franse schilder Watteau. Die stap naar de beeldende kunst brengt ons bij mevrouw Hanny Hazelaar: van haar ontvingen wij opnieuw afbeeldingen van schilderijen geïnspireerd door Vestdijk-titels, waarvan wij er twee plaatsen.
Verder treft u in dit nummer een verslag van de lezing van Pieter Steinz bij de ALV in de bibliotheek van Amsterdam op 14 maart j.l., een kort artikel van Wim Hazeu dat eerder verscheen in Arts & Auto, en een bespreking van Vestdijks gedicht De overlevende door Rutger H. Cornets de Groot, eerder gepubliceerd op het internet in de Klassiekersreeks van Meander.
Op deze plaats willen wij de auteurs van eerder gepubliceerde artikelen vriendelijk danken voor hun toestemming voor herplaatsing in de Vestdijkkroniek.
Tenslotte maken we u attent op de onderstaande aankondiging van ‘Harlingen 2004’. Wij hopen dat velen van u de reis naar het noorden zullen maken en dat dat net zo'n bijzondere middag mag worden als anderhalf jaar geleden.
UITREIKING ANTON WACHTERPRIJS EN INA DAMMANPRIJS
Op zaterdag 23 oktober 2004 vinden de uitreikingen plaats van de Anton Wachterprijs en de Ina Dammanprijs in de Grote Kerk, Kerkpad 3 te Harlingen.
De ontvangst is om 14.30 uur en het programma begint om 15.00 uur. Pieter van Exter houdt een lezing met de titel ‘Simon Vestdijk, reiziger tussen tijd en tijdloosheid’.