[Nummer 102]
Redactioneel Hank Ort
De gevarieerde inhoud van deze kroniek getuigt weer var een half jaar rijk gevuld met Vestdijkevenementen. De grote evenementen waren de uitgestelde uitreiking van de Anton Wachterprijs en Ina Dammanprijs in Harlingen en de algemene ledenvergadering in Amsterdam, maar ook bijvoorbeeld op de Boekenmarkt van de Haarlemse Dreef stond Vestdijk centraal. Daarnaast is in de breder dan voorheen opgezette rubrieken terug te lezen dat Vestdijk in de media veel aandacht kreeg.
Deze keer kon de samen met het Centraal Comité 1945 en de gemeente Harlingen georganiseerde prijsuitreiking volgens plan doorgaan in de Grote Kerk. De voorzitter van het Centraal Comité, de heer Sjoerd van der Schaar, herdacht in zijn welkomstwoord twee overleden bekenden die zeer betrokken waren bij de Anton Wachterprijsuitreiking, namelijk de heer C.G. van Raan, voorzitter van het Centraal Comité en Hans Visser, voorzitter van de Vestdijkkring.
Marc Reugebrink gaf in zijn lezing met als oorspronkelijke werktitel ‘Die vent gaat steeds meer behoren tot de literatuur’ een visie op Vestdijk en het literaire veld. Dit jaar konden de aanwezigen genieten van twee lezingen, want naar aanleiding van de ceremoniële overhandiging van het jubileumnummer 100 van de Vestdijkkroniek aan Martin Ros, repliceerde deze door op onnavolgbare wijze uit zijn herinneringen aan Simon Vestdijk te putten.
Ilja Leonard Pfeijffer, de winnaar van de dertiende Anton Wachterprijs, geeft in zijn dankwoord aan ‘dat hij er lol in begint te krijgen’. Hij ziet de prijs ‘voornamelijk als een aanmoediging om nog veel meer en nog veel betere debuten te gaan schrijven’. Daar kunnen we ons alleen maar op verheugen. Ook de competitie voor de tweede Ina Dammanprijs bleek verheugend. De in totaal zeven inzendingen (één VWO, zes universiteit) waren van hoog niveau, en de winnaar Philip Saba is van plan op Vestdijk te promoveren. Toch laat de voorzitter van de jury, Gerrit Jan Kleinrensink, een kritisch geluid horen ten aanzien van een al te conservatieve benadering van de Vestdijkstudie. Prijswinnaar Saba's beschouwingen getuigen volgens hem echter van een oorspronkelijk inzicht en van een onderzoekslust die voorbeeldig mag worden genoemd. In de volgende Vestdijkkroniek kunt u van Saba een artikel verwachten naar aanleiding van zijn scriptie.
De algemene ledenvergadering werd gevolgd door een dubbellezing met als thema: de biografie. Ruim 30 jaar na hun overlijden in 1971 wordt druk gewerkt aan de biografieën van Simon Vestdijk en Godfried Bomans. Biograferen is doorgaans een eenzame bezigheid, maar de dubbellezing gaf de twee biografen, Wim Hazeu en Gé Vaartjes, de gelegenheid elkaar te ontmoeten en met het publiek van gedachten te wisselen. Het viel hierbij op dat beide biografen een in grote lijnen overeenkomende benadering voorstaan. Daarnaast zal het Vestdijkliefhebbers deugd doen dat Hazeu overduidelijk ook ‘lol begint te krijgen’ in zijn onderwerp. Als de biograaf gepakt raakt door zijn onderwerp, kunnen we met Martin Ros voorzichtig beginnen met speculatie over een aanstaande Vestdijk-revival...
Naast de verslaglegging van de evenementen biedt deze kroniek ook luchtiger divertissement. In een nieuwe rubriek ‘De Ontmoeting’, praat Menno Postma met bekende en minder bekende Nederlanders over Simon Vestdijk. In de eerste aflevering praat hij met Vera de Vries naar aanleiding van het verschijnen van haar boek Kind af. Zij refereert daarbij aan Martin Hartkamp, zodat het goed is hem ook zelf aan het woord te laten met zijn niet eerder herdrukte Soma-artikel uit 1972 dat immers grotendeels over Vera de Vries ging. Om dit item te completeren herdrukken we ook het interview dat Vera als achttienjarige scholier Simon Vestdijk afnam.
Ten slotte prominent op de agenda: het symposium op zaterdag 22 november in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Houdt uw agenda vrij!