| |
Verenigingsnieuws
Nieuwe bestuursleden
Het bestuur stelt Hans van Velzen en Menno Postma kandidaat voor het bestuur van de Vestdijkkring. Hans heeft zich op verzoek van het bestuur enthousiast bereid verklaard om het voorzitterschap van de Vestdijkkring op zich te nemen. Het bestuur zoekt nog naar medewerkers voor de redactie van de Vestdijkkroniek en voor een technische revisie van de website.
Hans van Velzen stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap omdat hij een groot liefhebber is van het werk van Vestdijk en het belangrijk vindt dat de aandacht voor zijn werk en persoon blijvend wordt uitgedragen. Hij is destijds zelf enthousiast geraakt door de stukken van Maarten 't Hart over Vestdijks werk en vind dat een mooi voorbeeld hoe iemand door zijn enthousiasme anderen weer voor iets kan winnen. De afgelopen jaren heeft hij diverse bijeenkomsten rond zijn werk en persoon georganiseerd, zoals een bijeenkomst rond de biografie en een lezing van Mieke Vestdijk over haar boek. In het dagelijks leven is hij directeur van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en daar merkt hij hoe belangrijk het is aan schrijvers extra aandacht te geven en hoe stimulerend dat kan werken op het leesgedrag. Daarnaast zorg de bibliotheek er natuurlijk voor dat Vestdijks complete werk te verkrijgen is en dat ook secundaire literatuur en recensies volop beschikbaar zijn.
Menno Postma bezit een doctoraal geschiedenis. Daarnaast heeft hij de vakopleiding uitgeverij gevolgd. Hij is momenteel freelance journalist en doceert Nederlands. Hij publiceerde onder meer artikelen in De Groene, Spieghel Historiaal en Historisch Nieuwsblad. In de loop van 2002 verschijnt zijn eerste gedichtenbundel. Hij is tevens bestuurslid van de mensenrechtenstichting Humberto Delgado en hij zit in het bestuur van de Portugese Vereniging Amsterdam.
Algemene ledenvergadering 2002
Oproep: de algemene ledenvergadering 2002 zal op zaterdag 23 maart ten 14:00 uur wederom plaatsvinden in de Openbare Bibliotheek te Amsterdam. Komt allen!! Om 15:00 uur, na afloop van de vergadering, geeft Arjan Peters een lezing over de Amsterdamse gedichten van Vestdijk.
Ter voorbereiding op de algemene ledenvergadering vindt u hieronder de agenda, de notulen van de algemene ledenvergadering 2001, het jaarverslag 2001 en het financieel jaarverslag 2001.
| |
Agenda
De agenda van de algemene ledenvergadering 2002 ziet er als volgt uit.
1. Opening; 2. Berichten van verhindering; 3. Ingekomen stukken; 4. Notulen algemene ledenvergadering 2001; 5. Bestuursverkiezingen; 6. Jaarrede voorzitter; 7. Jaarverslag Vestdijkkring 2001; 8. Financieel verslag 2001; 9. Kascommissie; 10. Website; 11. Ina Dammanprijs; 12. Vestdijkkroniek; 13. Wat verder ter tafel komt; 14. Rondvraag; 15. Sluiting.
| |
Notulen algemene ledenvergadering 2001
De vergadering vond plaats op 31 maart 2001 in de
| |
| |
Openbare Bibliotheek aan de Prinsengracht te Amsterdam. Aanwezig: 10 leden, inclusief het bestuur. Afwezig met bericht: Jean Brüll, Ed van Dompselaar, fam. Van Heuzen, Emanuel Overbeeke, Lydia Wubbenhorst
| |
Opening
De voorzitter heet de aanwezigen van harte welkom en zegt het te betreuren dat de opkomst zo gering is.
Speciaal op verzoek van de leden is het tijdstip verschoven naar zaterdagmiddag om mensen van ver beter in de gelegenheid te stellen aanwezig te zijn. Voor de uitstekende locatie waarover dit keer kon worden beschikt en voor het feit dat de Vestdijkkring-website kan worden bekeken, bedankt hij Hans van Velzen, directeur Openbare Bibliotheek Amsterdam en Vestdijkliefhebber van het eerste uur.
| |
Berichten van verhindering
Degenen die worden genoemd bij Afwezig met bericht hebben de secretaris laten weten vanmiddag helaas niet aanwezig te kunnen zijn. Onder de afwezigen bevinden zich helaas ook de twee leden van de kascommissie.
| |
Ingekomen stukken
- De secretaris deelt mee dat een brief werd ontvangen van Ed van Dompselaar met een aantal punten die op zijn verzoek bij de aan de orde komende agendapunten zullen worden behandeld. Als algemeen punt stelt hij vast dat het verslag van de leeskringen, waarnaar in het jaarverslag van de secretaris wel wordt verwezen, niet is opgenomen. De voorzitter antwoordt dat dit verslag er wel is doch dat dit door een technische fout niet is opgenomen. Dit zal in het eerstvolgende nummer alsnog gebeuren.
- Van Loet Abell ontving de secretaris een telefonische opzegging van diens erelidmaatschap. Als reden noemde hij het feit dat de nieuw aangetreden redacteur, René Marres katholiek is en dat de Pauselijke Curie Vestdijk kapot wil maken. Van Marres werd hierop de reactie vernomen dat, hoewel zijn voorletters dit zouden kunnen suggereren, hij niet katholiek is, althans minstens 45 jaar niet meer.
- Van mevrouw W. Schuhmacher werd een brief ontvangen, waarin zij haar lidmaatschap opzegt ‘vanwege de uitlatingen van de voorzitter in het interview in De Groene’. Zij noemt de uitlating ‘dom omdat iedereen onmiddellijk de gelijkenis ziet tussen de jonge Dick en de jonge Simon’ Uit deze constatering blijkt dat zij het interview niet heeft gelezen.
- De voorzitter deelt mee dat twee bestuursleden, Gerrit Jan Kleinrensink en Arie Uyterlinde zijn afgetreden omdat zij niet het onderscheid wilden maken tussen voorzitter Vestdijkkring en Vestdijkbiograaf. Van Arie Uyterlinde, die niet aanwezig is, ontving hij de avond voor de jaarvergadering een e-mail met de mededeling dat zij zijn afgetreden uit onvrede met het beleid van het bestuur en de dominerende rol van de voorzitter, al dan niet in zijn rol van Vestdijkbiograaf. Daarbij komt nog dat hij zich door het merendeel van het bestuur niet serieus genomen heeft gevoeld in zijn in augustus vorig jaar al ingebrachte bezwaren tegen het interview. Verder tekent hij bezwaar aan tegen de voorgenomen jaarrede van de voorzitter waarin deze zijn ergernis uitspreekt over de mensen die het moeilijk hebben met de rollen van voorzitter en biograaf of met het maken van onderscheid daartussen. Hij vindt het meer op zijn plaats te zeggen dat de voorzitter daarover zelf verwarring heeft gesticht met zijn uitspraken in het interview.
De voorzitter stelt voor zijn rol als voorzitter te bespreken bij het punt Wat verder ter tafel komt, indien daar behoefte aan is.
| |
Jaarrede voorzitter
De voorzitter wijst erop dat hij, ter vermijding van misverstanden, zijn jaarrede uitspreekt als voorzitter van de Vestdijkkring en niet als Vestdijkbiograaf. Hij heeft geconstateerd dat sommige mensen het moeilijk hebben met het maken van onderscheid tussen deze twee rollen. Als biograaf zal hij na afloop van de vergadering spreken over Vestdijk en Amsterdam.
Het afgelopen jaar was een boeiend en gevarieerd Vestdijkkring-jaar. Hij stelt vast dat Vestdijk wel degelijk de eenentwintigste eeuw heeft gehaald. Voor de Kring betekent dit dat er inmiddels zeven prachtige Vestdijkkronieken zijn verschenen dankzij Flevodruk en dat de Ina Dammanprijs voor de eerste maal is uitgereikt in de vorm van een schitterend beeldje en een bedrag van duizend gulden aan Fenny Brandsma in Harlingen. Dankzij het nieuwe bestuurslid Hank Ort is de website echt van de grond gekomen nu deze in eigen beheer is. We zijn het multimediabedrijf Nestor uiteraard zeer dankbaar dat zij ons hebben geholpen bij de opzet. Dit zijn de drie voornaamste doelstellingen van het bestuur die de Vestdijkkring levend wil houden.
Niet alleen met de vereniging gaat het goed, met 310 betalende leden het grootste literaire genootschap in Nederland; ook voor de Vestdijkstudie was het een goed jaar. Naast Fenny Brandsma die op Vestdijk afstudeerde, promoveerden dit jaar twee mensen op Vestdijk: Annick Cuynen aan de Universiteit van Antwerpen en Jan de Roder aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van alledrie zijn bijdragen te verwachten in de Vestdijkkroniek.
| |
| |
Het hoogtepunt was wel het symposium Terug tot Simon Vestdijk op 24 februari bij het afscheid van René Marres aan de universiteit van Leiden, waar drie sprekers zeer boeiende en totaal verschillende betogen hielden over Vestdijk: Rudi van der Paardt, Maarten 't Hart en Piet Kralt. Helaas liet Jan de Roder, die ook een lezing zou houden, verstek gaan wegens een inzinking.
Vestdijkkroniek 97 zal de bijdragen van deze vier Vestdijkkenners bevatten alsmede een verslag van de forumdiscussie die na afloop van de lezingen plaatsvond.
Er staat een Forum-symposium op stapel, georganiseerd in samenwerking met het E. du Perrongenootschap, dat zijn beslag zal krijgen op zaterdag 27 oktober 2001 in het Letterkundig Museum te Den Haag. De nadere bijzonderheden met betrekking tot dit symposium worden bekend gemaakt in het septembernummer van de Vestdijkkroniek.
We zullen uiteraard weer participeren op de Dag van het Literaire Genootschap die dit jaar voor de tweede maal zal worden gehouden in Den Haag. We hopen dat de organisatoren tegemoet willen komen aan ons verzoek deze dag dit keer op een zaterdag te doen plaatsvinden zodat dit evenement voor meer mensen toegankelijk wordt. Tot slot spreekt de voorzitter de wens uit dat met de stevige basis die de vereniging nu heeft bereikt, op dezelfde voet kan worden verder gegaan.
| |
Notulen algemene ledenvergadering 2000
Over de notulen van de vorige algemene ledenvergadering zijn geen opmerkingen. Deze worden met dank aan de secretaris gearresteerd.
| |
Jaarverslag 2000
Ed van Dompselaar schrijft in zijn ingezonden brief dat de secretaris geen melding heeft gemaakt van het feit dat de voorzitter van de Vestdijkkring blunderend de presentatie verzorgde van de uitreiking van de AW-prijs. Het feit dat zelfs in de landelijke pers hiervan melding werd gemaakt moet volgens hem reden zijn hierover niet te zwijgen in het jaarverslag. Hij stelt voor de alinea over dit onderwerp af te sluiten met: ‘De presentatie van de uitreiking door de voorzitter van de Vestdijkkring was niet onomstreden’. Hij zal ook graag van het bestuur vernemen welke actie is ondernomen in de richting van het comité en de geschoffeerde burgemeester van Harlingen.
Hank Ort merkt daarop op dat de pers zich juist vrolijk heeft gemaakt over het optreden van de burgemeester, wat Van Dompselaar kennelijk is ontgaan.
De voorzitter zegt dat hij de dag heeft willen leiden maar dat hij niets heeft gepresenteerd of uitgereikt. Dat de burgemeester niet aan het woord kwam bij het punt: uitreiking AW-prijs kwam omdat de winnaar niet aanwezig was. Toen hij later op eigen verzoek wel het woord kreeg, weigerde hij zijn toespraak voor te lezen. De voorzitter heeft ter plekke zijn excuses aangeboden en later is dit per brief door de secretaris uitvoeriger verwoord met het verzoek de tekst van zijn toespraak alsnog beschikbaar te stellen voor publicatie in de Vestdijkkroniek. Hetgeen is geschied in het decembernummer.
| |
Financieel verslag 2000 en begroting 2001
De penningmeester licht toe dat er momenteel 310 betalende leden zijn waarvan dertig instellingen en twee ereleden. Hij wijst erop dat de Vestdijkkroniek ernstig wordt gesponsord door Flevodruk omdat de vormgeving en de distributie niet in rekening worden gebracht. De verhoging van de contributie naar respectievelijk 65 en 100 gulden is bedoeld om andere uitgaven zoals het programma rond de prijsuitreikingen alsmede de Ina Dammanprijs en het organiseren van symposia te kunnen realiseren. De spaarrekening hoefde de afgelopen twee jaar nog niet te worden aangesproken. Waren er vorig jaar nog een aantal wanbetalers, deze zijn nu geschrapt. Wie in mei nog niet heeft betaald, wordt geroyeerd en ontvangt dus niet meer het septembernummer van de kroniek met de uitnodiging voor de oktobermanifestatie. Hij vraagt de vergadering toestemming de contributiebedragen in euro naar boven af te mogen ronden, hetgeen een zeer geringe verhoging inhoudt. De vergadering gaat hiermee akkoord.
Peter Klooss vraagt of de penningmeester het vertrouwen in beleggingsfondsen door de dalende waarde nu is kwijtgeraakt. De penningmeester antwoordt dat hij vanwege de lage rente is overgestapt naar beleggingen doch dat vervolgens de beurs kelderde. Het is niet verstandig de beleggingen nu af te stoten, maar beter te wachten tot deze weer gaan stijgen en dan een overwogen keuze te maken.
| |
Kascommissie
De penningmeester deelt mee dat door omstandigheden de kascommissie nog niet bijeen is geweest. Hij zal zorgen dat dit nu zo snel mogelijk plaats vindt. De kascontrole kan dan met terugwerkende kracht geschieden en het verslag zal worden opgenomen in de eerstvolgende kroniek. Omdat beide kascommissieleden niet aanwezig zijn, zal de penningmeester Emanuel Overbeeke verzoeken nog een jaar aan te blijven vanwege de continuïteit. Als nieuw kascommissielid, als opvolger van Paul van Heuzen, dient Peter Klooss zich aan.
| |
| |
| |
Verkiezing bestuursleden
De voorzitter deelt mee dat in tegenstelling tot hetgeen in de toelichting wordt vermeld, zowel Arie Uyterlinde als Gerrit Jan Kleinrensink hun bestuursfunctie hebben neergelegd en niet herkiesbaar zijn. Hij wil beiden heel hartelijk danken voor hun inzet en voor het feit zij de herstart van de Vestdijkkring hebben helpen mogelijk maken. Voor het kandidaat bestuurslid Hank Ort werden geen tegenkandidaten ontvangen. De voorzitter heet hem hartelijk welkom in het bestuur. Ort zal zich vooral gaan bezighouden met het managen van de Vestdijkkringwebsite. De voorzitter heet ook René Marres hartelijk welkom, die toetreedt tot de redactie van de Vestdijkkroniek. Voor het bestuur bestaat thans een vacature waarvoor kandidaten worden opgeroepen. Ed van Dompselaar schrijft in zijn brief dat het hem verbaast dat voor tegenkandidaten 25 handtekeningen nodig zijn, terwijl een kandidaat van het bestuur door slechts 5 leden wordt gesteld. De secretaris vermeldt dat hierover niets in de statuten of het huishoudelijk reglement wordt aangetroffen. De ledenvergadering acht 25 handtekeningen ook teveel. Omdat het om tegenkandidaten gaat dienen het er echter wel meer dan 5 te zijn. Over 10 handtekeningen is men het eens, omdat bij andere verenigingen daar veelal ook vanuit wordt gegaan.
| |
Vestdijkkroniek
De voorzitter stelt vast dat de Vestdijkkroniek het afgelopen jaar drie maal is verschenen. Hij voegt hieraan toe dat het vaak erg moeilijk is de kroniek op tijd te laten verschijnen omdat de kopij eerst naar de grafisch ontwerper in Arnhem gaat en daarna naar Flevodruk in Harderwijk. Er zal worden getracht deze zaak in het vervolg wat beter te stroomlijnen. Hij vindt dat we Harald Slaterus, de grafisch ontwerper, en Flevodruk dank zijn verschuldigd voor al hun inzet telkens weer zo'n prachtig nummer te produceren.
Ed van Dompselaar schrijft: ‘Hulde aan de kwaliteit van de kroniek, maar het zou goed zijn als de agenda's van drukker en bestuur meer gelijk liepen. Nu krijgen leden herhaaldelijk aankondigingen van evenementen die allang gepasseerd zijn.’ Verder doet hij de suggestie H.C. ten Berge te vragen of hij zijn lezing van 1998 alsnog in de kroniek wil publiceren. Voorzover hij weet is deze tekst niet elders gepubliceerd. De voorzitter antwoordt dat dit zal worden geprobeerd, als Ten Berge daarvoor niet een extreem hoog bedrag vraagt.
| |
Vestdijkkring-website
Hank Ort licht toe dat de website beoogt het werk van Vestdijk in zo breed mogelijke kring uit te dragen. In dat opzicht zijn de doelstellingen van de website gelijk aan de doelstellingen van de Vestdijkkring. Het begin is gemaakt door het multimediabedrijf Nestor die als eerste aanzet heeft gekozen voor een beknopte inhoud. De 10 kroonjuwelen zijn gekozen door het bestuur. Ort is van plan een zodanige opzet te verwezenlijken dat in de toekomst de leden zelf hun voorkeuren kenbaar kunnen maken. Verder houdt zijn aanpak het actualiseren van de inhoud in. Dit betekent dat regelmatige bezoekers van de website altijd tijdig op de hoogte zijn van Vestdijkkringevenementen en aanverwante wetenswaardigheden.
Verder staan op stapel: interactiviteit (met geluid), verbreding en verdieping, statistische informatie, aanmelding bij zoekmachines en vele links. Ook wil hij relaties en uitgevers benaderen en sponsors aantrekken, terwijl assistentie van zijn website-taak in het bestuur ook zeer welkom is. Hij vindt dat regelmatige bezoekers van de website steeds iets nieuws op de site moeten kunnen aantreffen. Thans is het aantal bezoekers gemiddeld 8 per dag, hetgeen beslist niet tegenvalt. De site moet aantrekkelijk zijn voor nieuwe bezoekers alsook zorgen dat bezoekers steeds weer terugkomen.
| |
Ina Damman-prijs
De voorzitter zou graag het woord hebben gegeven aan de voorzitter van de jury, Gerrit Jan Kleinrensink, doch deze is niet aanwezig. De voorzitter deelt mee dat er voor de tweejaarlijkse prijs die nu in 2002 zal worden uitgereikt al een inzending binnen is.
| |
Wat verder ter tafel komt
Ed van Dompselaar stelt in zijn brief voor, de e-mailadressen van de leden, voorzover deze daarover beschikken, op te nemen in het adresboek van het secretariaat zodat de communicatie waar het activiteiten van de Vestdijkkring betreft niet afhankelijk is van de verschijningsdatum van de kroniek.
Hank Ort reageert met de mededeling dat bezoekers van de website in de toekomst automatisch actuele informatie kunnen aanvragen. Van Dompselaar stelt verder voor in zijn brief ter plekke een motie van afkeuring te formuleren met betrekking tot het interview dat Hans Visser als Vestdijkbiograaf gaf aan De Groene Amsterdammer.
De vergadering heeft geen behoefte aan een motie van afkeuring omdat het in het interview de biograaf en niet de voorzitter betreft. Marijke Blijham merkt op over het Ina Damman-beeldje dat dit volgens de foto's van Ina Damman een overgooier in plaats van een jurk zou moeten zijn. De penningmeester antwoordt dat het beeld niet letterlijk moet worden genomen omdat het gaat om de abstracte vorm, het idee: Ina Damman, waarvan de jurk het symbool is.
| |
| |
| |
Rondvraag
Peter Klooss merkt op dat de doelstellingen van de Vestdijkkring bij de heroprichting in zekere zin zijn bereikt en vraagt of het dan nu geen tijd is voor nieuwe acties. De voorzitter antwoordt dat voortdurend nieuwe acties binnen deze doelstelling worden verwezenlijkt in de vorm van de bijdragen aan de Vestdijkkroniek, de aanpassingen en vernieuwingen van de website en de symposia elke twee jaar. Klooss informeert (als nieuw lid) of de brief van Van Dompselaar incidenteel en individueel is of dat het hier om een groep gaat die hij vertegenwoordigt. De secretaris antwoordt dat Van Dompselaar deel uitmaakte van het vorige bestuur waarin hij lang de secretarisfunctie vervulde. Daarom zal hij in bestuurlijke aangelegenheden meer dan het gemiddelde lid zijn geïnteresseerd. Dit vorige bestuur had echter ook de intentie de Vestdijkkring op te heffen in 1998. Mogelijk is dat een andere motivatie voor het inzenden van kritische brieven voor - tot nu toe - elke jaarvergadering. Hank Ort wil na alle negatieve opmerkingen over de voorzitter als tegenwicht hiervoor graag als lid zijn waardering uitspreken voor de wijze waarop Hans Visser zijn voorzittersfunctie vervult en hem bedanken voor de enorme inzet en energie waarmee hij de motor van de Vestdijkkring kan worden genoemd. Marijke Blijham zegt het jammer te vinden dat het verslag van deze vergadering pas volgend jaar verschijnt. Zij vindt dat de leden eerder kennis moeten nemen van de treurige opkomst op deze vergadering. De penningmeester antwoordt dat de mogelijkheid van een inlegvel met vragenlijst rond plaats, tijdstip aanwezigheidsplannen in het eerstvolgende nummer van de kroniek door het bestuur in overweging zal worden genomen.
| |
Sluiting
De voorzitter dankt de aanwezigen voor hun komst en sluit de vergadering. Hij kondigt aan na de pauze een lezing te houden over ‘Vestdijk en Amsterdam’ en nodigt mede namens de directeur van de Openbare Bibliotheek iedereen uit om na afloop ter afsluiting van de middag een hapje en drankje te komen gebruiken.
| |
Jaarverslag 2001
Na het verwerken van opzeggingen en aanmeldingen alsmede het uitschrijven van niet-betalende leden telde de Vestdijkkring 326 leden waarvan 29 instellingen.
Bestuur Vestdijkkring en redactie Vestdijkkroniek bestonden uit:
Hans Visser, voorzitter (tot augustus) |
Ria Albers, secretaris |
Kees Meekel, penningmeester |
Hank Ort, redacteur en webmaster |
René Marres, redacteur |
De in 2001 afgetreden bestuurs-/redactieleden Gerrit Jan Kleinrensink en Arie Uyterlinde werden opgevolgd door Hank Ort en René Marres, waarvan eerstgenoemde behalve redactie ook de website voor zijn rekening nam en laatstgenoemde als uitsluitend redacteur aantrad. Het bestuur/de redactie vergaderde in 2001 zes maal.
Op 22 augustus overleed Hans Visser na een ernstige ziekte. Hij vervulde sinds december 1998 de voorzittersrol. De doorstart van de Vestdijkkring in 1998, toen de belangstelling voor het werk van Vestdijk tanende was en het toenmalige bestuur geen toekomst meer zag voor de kring, was te danken aan het initiatief van Hans. Gedurende tweeënhalf jaar heeft hij zich met veel vuur en verve volledig ingezet voor de diverse activiteiten van de Vestdijkkring. Gelukkig verklaarde Hans van Velzen, direkteur OBA, zich desgevraagd bereid zich kandidaat te stellen voor deze functie.
Op 24 februari werd in Leiden ter gelegenheid van het afscheid van Dr. René Marres een symposium Terug tot Simon Vestdijk georganiseerd. De sprekers waren: Maarten 't Hart over Kind tussen vier vrouwen vermorzeld door Du Perron en Ter Braak; Piet Kralt over Een ongewone beweeglijkheid van geest, Vestdijk over Arthur van Schendel; Rudi van der Paardt over Perplex van Plexippos - Vestdijks Held van Temesa. Jan H. de Roder, die over Vestdijk en de taal zou spreken, was verhinderd. Na afloop was er een forum van alle sprekers, versterkt door René Marres en onder voorzitterschap van Ton Anbeek. De bijdragen aan het symposium, de niet uitgesproken lezing van Jan de Roder alsmede een samenvatting van de forumdiscussie werden gepubliceerd in Vestdijkkroniek nummer 97.
Op 31 maart vond de algemene ledenvergadering plaats in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, locatie Prinsengracht. Na de pauze hield Hans Visser een lezing over Vestdijk en Amsterdam. Deze lezing verscheen in Vestdijkkroniek nummer 98 en werd geïllustreerd met oude ansichtkaarten van Amsterdam die zich in de verzameling van Hans Visser bevonden. Het betreft prenten uit de periode waarin de Anton Wachterromans zijn gesitueerd.
Op 5 oktober was de Vestdijkkring aanwezig met een stand op de Dag van de Literaire Instellingen, waar behalve circa dertig literaire genootschappen ook een
| |
| |
zevental antiquariaten aanwezig was. Er werden niet alleen contacten gelegd met een geïnteresseerd publiek, maar ook met andere literaire genootschappen, waarvan die met het Du Perron Genootschap inmiddels al tot een gezamenlijke organisatie van een Forum-symposium heeft geleid. Verder werden er acht ruilabonnementen met andere literaire verenigingsperiodieken afgesloten. Hiervan is de bedoeling dat deze rouleren onder bestuurs-/redactieleden en eventueel nieuwe ideeën voor kring en kroniek kunnen opleveren.
Op 27 oktober kreeg het Forum-symposium dat de Vestdijkkring samen met het Du Perron Genootschap organiseerde zijn beslag in de aula van het Letterkundig Museum in Den Haag. De initiatiefnemer van dit symposium was Hans Visser die zich daarmee tot het laatst had bezig gehouden.
André van Oudvorst sprak over Forum bij Voskuil; Lut Missinne over Forum en Vlaanderen; Hans-August van den Boef over Vestdijk, Forum en het modernisme en Leon Hanssen over De cultuurkritiek van Forum. Voor de geplande discussie na afloop van de lezingen ontbrak helaas de tijd. Vestdijkkroniek nummer 99 (maart 2002) is grotendeels aan het symposium gewijd.
Voor de Ina Dammanprijs, de Vestdijkkringscriptieprijs die in oktober 2002 tegelijk met de Anton Wachterprijs in Harlingen zal worden uitgereikt, werden door de jury dit jaar zeven inzendingen ontvangen.
De website heeft nog niet de beoogde bewerking kunnen ondergaan die tot verbeterde toegankelijkheid moet leiden. Na het wegvallen van Hans Visser heeft Hank Ort een groot deel van het werk voor de Vestdijkkroniek van hem overgenomen, waardoor de activiteiten voor de website naar de achtergrond verschoven. Het is de bedoeling de websiteplannen in 2002 uit te voeren.
De regionale Vestdijk-leeskringen van Rotterdam en Utrecht hebben op hun respectievelijk drie en zeven bijeenkomsten dit jaar uitsluitend werk van andere schrijvers besproken. Voorgaande jaren stonden er nog wel enkele Vestdijk-onderwerpen op het programma. De contactpersonen voor de leeskringen Rotterdam en Utrecht zijn: Betsy van Heuzen-Meijer, Vredehofweg 57, 3062 EM Rotterdam, tel. 010-4527747 en Emanuel Overbeeke, Steven Butendiekplateau 176, 3581 GT Utrecht, tel. 030-2311359, e-mail: e.overbeeke@wolmail.nl
De Vestdijkkroniek verscheen drie maal: nummer 96 in maart, nummer 97 in augustus en nummer 98 in januari 2002. In het maartnummer stond de Russische lezing van Slauerhoff centraal, terwijl het augustusnummer gewijd was aan het afscheidssymposium van Marres en het laatste nummer uiteraard in het teken van Hans Visser stond. Deze aflevering bevatte zijn boeiende lezing, gehouden voor de algemene ledenvergadering op 31 maart 2001 over Vestdijk en Amsterdam met de unieke illustraties van het oude Amsterdam en besteedde op velerlei wijze aandacht aan zijn verdiensten voor het werk van Vestdijk en de Vestdijkkring.
| |
Financieel jaarverslag 2001
In het verenigingsjaar 2001 verschenen 3 nummers van de Vestdijkkroniek. De website is niet veranderd. De reservering hiervoor is verschoven naar 2002. De jaarvergadering werd gehouden in Amsterdam. De kosten werden gedragen door de gastheer: de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De contributie was f 65,- voor leden en f 90,- voor instellingen. De Vestdijkkring telt 317 leden per 31-12-2001.
Kasboek 2001 (in gulden)
|
Inkomsten |
|
Uitgaven |
|
contributies |
19.935 |
drukkosten kroniek |
16.500 |
rente |
19 |
secretariaatskosten |
568 |
verkoop kronieken/boeken |
505 |
abonnement girotel |
140 |
tekort |
270 |
server internet |
700 |
symposium |
1.365 |
advertenties |
1.456 |
|
_____ |
|
_____ |
|
20.729 |
|
20.729 |
Balans 2001 (in gulden)
|
bank |
821 |
crediteuren |
5.250 |
giro |
4.923 |
vermogen |
6.865 |
beleggingsrekening |
5.641 |
tekort |
270 |
boeken/kronieken |
1.000 |
|
|
_____ |
|
_____ |
|
12.385 |
|
12.385 |
Begroting 2002 (in euro)
|
contributies |
10.000 |
drukkosten kroniek |
7.500 |
rente |
10 |
secretariaatskosten |
300 |
verkoop boeken/kronieken |
250 |
abonnement girotel |
75 |
server internet |
350 |
symposium |
1000 |
|
website |
1.035 |
|
_____ |
|
_____ |
|
10.260 |
|
10.260 |
|
|