der hier beoogde projectie is: interpretatie. Wie achter de objecten wil kijken, ook achter het subject, hoopt of wenst een zin, een betekenis, een waarde te vinden. Ook achter het subject, de mens nadenkend, reflecterend over de mens zelf. We zijn hiermee nog te abstract bezig, we spreken over de mens en hebben daarmee al een reeks vereenvoudigingen toegepast. Wat de mens kenmerkt in zijn waarneming, is zijn, is ons aller excentriciteit. Zodra wij het woord projectie hanteren moeten wij er ons van bewust zijn, dat het dan om de individuele mens gaat, over een ‘ik’ dat waarneemt, hanteert, objectiveert, projecteert. En daarmee interpreteert, een eigen wereld ontwerpt waarin hij zich meer of minder ‘thuis’ voelt. Daarmee is het beginpunt gegeven voor een oneindig aantal variaties en een bijna onbeperkt aantal mogelijkheden. Bijna onbeperkt, want bij alle mogelijkheden zijn duidelijke beperkingen. Ik noem alleen de cultuur, de maatschappij, het milieu waarin een mens opgroeit en leeft.
Zo is het duidelijk dat een Westerling zijn mogelijkheden tot projectie anders bepaald weet, dan een Oosterling. Tegenover het schijnbare gemak waarmee thans Westerse cultuurwezens zich van Oosterse heilsleren bedienen, sta ik wat sceptisch. Niet wegens de onmogelijkheid, maar wegens een voorgewende, bedrieglijke eenvoud.
Met dit alles zijn we bij de religieuze projectie. Vestdijk gebruikt het woord ‘religie’ in een zeer bepaalde betekenis. Het is wellicht dienstig om het in onze taal gegeven onderscheid tussen religie en godsdienst te onderstrepen. Het laatste woord is duidelijk genoeg. Wie een godsdienst belijdt, aanvaardt een dienst aan God, welke waarde hij aan deze term ook toekent. Het is zeker niet uitgesloten dat een godsdienstige persoon religieus is, een religieuze behoeft echter niet godsdienstig te zijn. Religieus heeft betrekking op de menselijke beleving. Zoals bijna alles wat in de menselijke waarneming waar te nemen valt, een tweedeling toont, die als polariteit gewaardeerd wordt, is dit het geval in de geest. Beleving en denken of gevoel - maar dan graag binnen bedoelde polariteit geplaatst! - en gedachte onderscheiden zich. Men gebruikt tegenwoordig wel de termen irrationeel en rationeel voor dit onderscheid, maar buiten