Het artikel opent met een zeer onpersoonlijk schema, dat zich allengs allerlei persoonlijks toeëigent. Verschillende ‘persoonlijke thema's’ grijpen in elkaar in en vormen het gedicht doordat ze het ook van inhoud voorzien.
De auteur gaat uit van de opvatting dat De toekomst der religie in wezen een gigantisch uitgegroeid ‘persoonlijk schema’ is, een ‘levensleer’, een produkt van Vestdijk's wetenschappelijke én mythische denkstruktuur. Al zijn werken kan men dan opvatten als evenzoveel ‘persoonlijke schema's’, die zich op deze ‘levensleer’ oriënteren als magneetnaalden op het noorden.
Nini Salet, Oude Kerkstraat 20, Utrecht, geb. 1956, studeert Culturele Antropologie aan de RU te Utrecht.
Verfilming van Het verboden bacchanaal is een interview met Wim Verstappen dat plaats vond in het kader van het voorkandidaats leeronderzoek Cult. Antr. en bevat de visie van Wim Verstappen op de filmische mogelijkheden van het werk van Vestdijk en in het bizonder van Het verboden bacchanaal. De film gaat waarschijnlijk begin '81 in premiere.
Ed van Dompselaar, Het Woold 28, Raalte, geb. 1947, geeft wiskundelessen aan het Florens Radewijncollege te Raalte.
Vestdijk, een barokkunstenaar? De bedoelding van dit opstel is: te laten zien in hoeverre Vestdijk's theorieën over de barokkunstenaar zich weerspiegelen in Het vijfde zegel en het begin van een antwoord te geven op de vraag in hoeverre Vestdijk in zijn overige werk als romancier zelf als een barokkunstenaar naar voren komt.