Onze auteurs
Martin Hartkamp, Lange Leidsedwarsstraat 137, Amsterdam, geb. 1943.
Waarom schreef Vestdijk geen toneel? Gepoogd wordt een antwoord te geven op deze vraag door Vestdijk's roman Ivoren wachters te vergelijken met Shakespeare's Hamlet. De hoofdpersoon van Ivoren Wachters, Philip Corvage, heeft op het eerste oog veel gemeen met Hamlet, maar toch is hij, in dramatische zin, géén tragische held, Hamlet wel. Het verschijnsel van de tweedeling, de tegenstelling, die zo typerend is voor het toneel, vindt men overigens ook bij Vestdijk, maar in een heel andere vorm.
Paul Barendregt, Julianaplantsoen 299, Diemen, studeerde Nederlands, thans werkzaam bij de U.B.V.U. Amsterdam.
In Het sonnet De Heilige Andreas komt de spanning tussen ordening en chaos die in De Dichter aanwezig is, nu aan bod als die tussen overzichtelijke, waarneembare werkelijkheid en de onbegrensde mogelijkheden die zich daarachter verbergen.
Het uitdrukken van deze spanning is het wezenlijke onderwerp van de poëzie, volgens De Glanzende Kiemcel. Het gebeurt dan ook in De Heilige Andreas, één van de ‘schilderijen van El Greco’.
Andrea Scharroo en Ivo Klein, oud-leerlingen van de Lorentzscholengemeenschap te Haarlem (atheneumafdeling).
Fries de Vries, Reynier Vinkeleskade 58, Amsterdam, geb. 1931.
Studeerde van 1954-1962 Nederlands en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Thans leraar aan scholen te Haarlem en Amsterdam.
In gesprek met Vestdijk's Ina Damman bevat een aantal herinneringen aan Simon Vestdijk's middelbare schooltijd (3-jarige HBS te Harlingen), in het bijzonder met betrekking tot de wijze waarop Simon en Liesbeth met elkaar (om) ‘gingen’. De inhoud moet gezien worden als aanvulling op Nol Gregoor's Simon