‘Anton Wachter is tegelijk minder, en Anton Wachter is tegelijk meer’.
Harlingen, 28 april 1973, onthulling van het Anton Wachterbeeld door mevrouw Mieke Vestdijk. Anton Wachter, het geesteskind van de in 1971 overleden schrijver Simon Vestdijk, niet alleen geesteskind, maar ook:
het kind dat hij was, wiens Harlingse jeugd hij in acht boeken heeft opgetekend in even zoveel perioden.
Als blijvend teken van die jeugd staat nu in het centrum van Harlingen, temidden van zoveel vertrouwde plekjes, - zijn geboortehuis aan de Voorstraat, het huis aan de Spekmarkt waarnaar het gezin al spoedig verhuisde - een bronzen Anton Wachter, timide, maar toch wezenlijk daar, te wachten op Ina Damman, het meisje, de ingrijpende jeugdliefde waarom hij in hoofdzaak begon te schrijven aan zijn eerste romanmanuskript:
‘Kind tussen vier vrouwen’ (Uitgegeven bij De Bezige Bij). Toch zou het verkeerd zijn Anton Wachter identiek te stellen met Simon Vestdijk, want, zoals Nol Gregoor, zijn biograaf het zegt:
‘Anton Wachter is tegelijk minder, en Anton Wachter is tegelijk meer. Het zou niemand van u ooit lukken, als u het zou willen proberen, om een beeld te geven van de mens die u bent, een beeld van uw jeugd en een beeld van uw leven’.
Bij de onthulling van het Anton Wachterbeeld in Harlingen, of Lahringen, zoals het in de boeken van Vestdijk heet, sprak Myrle Tjoeng met de Friese beeldhouwster, mevrouw Suze Boschma-Berkhout, die het beeld maakte:
Anton Wachter komt uit de romans van Simon Vestdijk tot ons als een erg bangig jongetje en ook een erg gevoelig jongetje. Die gevoeligheid, hoe heeft u die kunnen uitdrukken in het beeldje, voor uzelf?
Nou, als u het beeld hebt gezien, dan hoop ik dat eruit blijkt dat het een jongen is die toch wat gespannen staat te kijken.
Het is niet een wat we zeggen, lefjongetje. Hij staat er, ja, echt een beetje bang toch wel, te kijken, zo van: ik ga wel tegemoet wat er komt. Dus niet echt bang maar wel wat bedeesd of wat terughoudend. Dat zit toch wel in de houding.
Met de pet diep over de ogen.
Nou de pet is niet zo erg diep over de ogen bij mijn beeld, maar de pet is er wel en het geeft, dacht ik, ook wel duidelijk het beeld van die tijd weer, dat kostuum uit die tijd.
Een reaktie van mevrouw Mieke Vestdijk:
‘Ik vind het een fijn levendig beeldje geworden, en toch daarbij - en dat komt door die pet - een beetje teruggetrokken, het is dus een gespannen beeldje geworden, en dat vind ik fijn’.
Na de onthulling werd vanaf Vestdijks geboortehuis de wandeling door ‘Lahringen’ gemaakt die in ‘Terug tot Ina Damman’ wordt beschreven. De straten werden voor deze gelegenheid even herdoopt met de namen die ze in de Anton Wachterboeken dragen.
In het Cultureel Centrum Trebol hield Nol Gregoor een inleiding over leven en werken van Simon Vestdijk, waaruit wij u nu een fragment laten horen:
‘Ik wil u nu, uit’ Kind tussen vier vrouwen’ een passage laten horen, dat volgens mij een kernpunt is, een hele korte passage. 't Kind, scholiertje, en de schrijver Vestdijk naderen elkaar om gezamenlijk op weg