Bijeenkomsten
1) | Oprichtingsbijeenkomst d.d. 2 februari 1972 in het Historisch Museum te Rotterdam onder auspiciën van de Rotterdamse Kunststichting. Spreker voor deze avond was Martin Hartkamp. Zijn lezing had tot onderwerp: ‘Macht en Liefde in het werk van Simon Vestdijk’.
Op deze datum telde de Vestdijkkring ca 50 leden. |
| |
2) | Op 29 maart 1972 werd in de Nederlandse Economische Hogeschool een bijeenkomst georganiseerd in samenwerking net het Rotterdams Leeskabinet.
Sprekers waren R.A. Cornets de Groot en Rico Bulthuis over het onderwerp:
‘Vestdijk en de astrologie’. |
| |
3) | De derde bijeenkomst werd op 25 nei 1972 gehouden in samenwerking net de Haagse Kunstkring in het gebouw van de H.K.K. te Den Haag. Er waren twee sprekers, t.w. Drs. B. Luger en R.A. Cornets de Groot. De lezing van de heer Luger was getiteld: ‘De betovering van het verleden; de historische roman in theorie en praktijk’ terwijl de heer Cornets de Groot sprak over de astrologische struktuur van de Vestdijkromans. |
| |
4) | De Vestdijkkring werd uitgenodigd voor het Vestdijksymposium, georganiseerd op 17 juni 1972 door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden. Sprekers waren: Martin Hartkamp over het gedicht ‘De Apollinische Ode’; Kees Fens over ‘Romans in Duodeci no’ en Mevr. Prof. dr. Schenkeveld over ‘Het Glinsterend Pantser; is de auteur schepper of herschepper?’ |
| |
5) | De eerste bijeenkomst in het najaar van 1972 werd gehouden op 17 oktober, de geboortedatum van Simon Vestdijk.
Op deze avond hield Yvonne Keuls een boeiende lezing over haar televisiebewerking van de Koperen Tuin waarvoor zij het script enige jaren geleden in opdracht van de N.C.R.V. vervaardigde.
De avond kwam tot stand in samenwerking met het Bureau Vormingswerk van de Rijksuniversiteit te Utrecht. |
| |
6) | De lezing die oorspronkelijk door Hella Haasse op 28 november 1972 voor de Vestdijkkring zou worden gehouden, werd, i.v.m. de officiële uitgave van de Verzamelde Gedichten op 21 november 1972, op deze datum gehouden bij Boekhandel Broese N.V. te Utrecht. De lezing van Hella Haasse had tot onderwerp het nog niet uitgegeven manuscript ‘De Persconferentie’.
De lezing werd voorafgegaan door Martin Hartkamp, die een causerie hield over zijn persoonlijke herinneringen aan de gesprekken die in de loop der tijd tussen Vestdijk en hen werden gevoerd over het totstandkomen van de bundel.
Hierna werd het eerste exemplaar overhandigd aan Mevr. Vestdijk door de heer Van Dam van Isselt van de Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. |
Op de tweede plaats willen wij het nededelingenblad noemen dat in het jaar 1972 vier naal verscheen t.w. de 1e jaargang, nrs. 1 t/ m 4. Als communicatie nediu n neemt dit blad, dat voortaan onder de naan Vestdijkkroniek zal verschijnen, een belangrijke plaats in, nede gezien de geografische spreiding der leden. De Vestdijkkroniek biedt niet alleen rui nte voor de nededelingen van het bestuur inzake gezamenlijke aktiviteiten als lezingen, werkgroepen, infor natievoorziening, documentatiedienst en boekenbeurs, doch ook aan verslagen van voor de Vestdijkkring gehouden lezingen, bijdragen van leden in de vorm van artikelen en polemieken. Kortom. het blad beoogt vier funkties te vervullen, t.w. a) een verenigingscontactorgaan d.w.z. een spreekbuis voor de leden, b) infor natieverschaffing inzake bibliografische gegevens m.b.t. de documentatiedienst, c) een literair-wetenschappelijke funktie bijv. als kweekplaats voor nieuwe Vestdijkonderzoekers en d) een bijdrage leveren aan cultuurspreiding in rui nere zin, de alge neen literaire en culturele doelstellingen.
Het derde werkterrein vor nen de regionale werkgroepen. In het najaar van 1972 werden achtereenvolgens te Den Haag, Rotterdam en Utrecht plaatselijke afdelingen opgericht welke tot doel hebben de Vestdijkstudie gezamenlijk aan te pakken en met elkaar van gedachten te wisselen over het werk van Si non Vestdijk. De groepen vergaderen net een frequentie van één keer per vier tot zes weken en hebben geen zuiver wetenschappelijke pretenties. Doordat deze werkgroepen naar geografische criteria zijn samengesteld hebben zij vaak een zeer pluralistisch karakter; van hoogleraar tot huisvrouw en van psycholoog tot chemicus. Het aan elkaar toetsen van verschillende interpretaties levert vaak een zeer boeiende discussie op. Het is overigens merkwaardig dat tot nog toe weinig onderzoek is gedaan naar hoe een roman overkomt bij totaal verschillend georiënteerde mensen.
Wellicht ligt hier nog een groot terrein braak voor de literatuursociologie.
Bijvoorbeeld door na te gaan hoe de verhouding ligt tussen de realiteit, de ‘werkelijke wereld’ en de wereld zoals die er door de ogen van de schrijver-kunstenaar komt uit te zien, de ‘schijnwereld’.
Dus hoe groot het werkelijkheidgehalte is en in hoeverre er door de kunstenaar een dimensie aan toegevoegd is.
In dit kader is het autobiografisch werk als de Anton Wachterserie en Kind tussen Vier Vrouwen en wat daarover door Nol Gregoor is gepubliceerd en nog gepubliceerd zal worden van groot belang.
Vervolgens is het dan interessant te zien hoe deze ‘schijnwereld’ door het diverse lezerspubliek wordt geihterpreteerd en begrepen. Daarnaast kan worden onderzocht hoe een roman in een bepaalde periode, in bepaalde vakkringen en door het overige lezerspubliek werd ontvangen. Wij denken bijv. aan De Schandalen, De Nadagen van Pilatus en De Dokter en het Lichte neisje.
Ook studie binnen de roman, de ‘roman an sich’ opent veel perspectieven.
Deze werkwijze impliceert natuurlijk niet dat bij de Vestdijkstudie binnen strikt wetenschappelijke disciplines moet worden gewerkt. De oprechte a nateur moet ook volledig aan zijn trekken komen. Daarom is het niet ondenkbaar dat naast de geografische werkgroepen, ook werkgroepen naar inhoudelijke criteria zullen worden gevormd.
Het vierde terrein van aktie omvat de dokumentatiedienst. Deze afdeling fotokopieëerde in het afgelopen jaar ca 250 dagblad- en tijdschriftartikelen in een oplage van 55 exemplaren, welke momenteel totaal zijn uitverkocht. Omtrent het voortbestaan van deze dienstverlening is op dit ogenblik enige onzekerheid.
Ook echter indien zij niet in deze vorm kan worden gecontinueerd, blijft zij toch gehandhaafd, alleen zullen haar aktiviteiten verschuiven van verspreiding d.m.v. fotokopieëring naar het bijeenbrengen en verzamelen van documentatiemateriaal en het registreren hiervan om vervolgens de leden via het mededelingenblad zo goed mogelijk te informeren over publicaties welke in een bepaalde periode zijn verschenen.
Het vijfde en laatste terrein betreft de boekenbeurs.