met een boodschap tot de Vlaamse vrouwen, klonk haar toon oneindig voller en milder. Welke evolutie had zij inmiddels ook doorgemaakt, welke invloed hadden haar persoonlijke ervaringen op haar levensinzicht gehad!
Henriëtte Roland Holst heeft uitsluitend ‘littérature engagée’ geschreven. Haar werk, - natuurlijk het meest haar poëzie en haar dramatische experimenten: lyrische treurspelen, lekenspelen of spreekkoren - is van haar levensgang niet te scheiden. Rechtstreekse zelfbelijdenis, of nauwelijks gecamoufleerde autobiografie. In elk boek, ook in haar essayistisch proza, w.o. ik vooral het boekje De geestelijke Ommekeer en de nieuwe Taak van het Socialisme hoogschat; in haar biografieën, w.o. er een voorkomt over onze Gezelle, legt zij telkens één of meer facetten van haar innerlijk leven bloot, voert zij de eindeloze tweespraak met haar geweten voort. Een aldoor herhaald gevecht met de engel!
Gij verwacht niet van mij dat ik hier alle titels zou opsommen, vanaf haar intellectualistische en lyrische Sonnetten en Verzen in Terzinen geschreven, uit 1895 (het jaar vóór haar huwelijk!) tot haar verinnigde, vergeestelijkte poëzie, waaronder sinds 1934, d.i. sinds haar definitieve breuk met de kommunistische partij en het stopzetten van elke militante bedrijvigheid, de gebeden en religieuze invocaties talrijk zijn:
‘Ik voel dat sterven nader komt
En voel mij nog zo ver van U, God.’
Wat in heel dit oeuvre bizonder treft, is het stromend ritme, de grote golf. Het is ook de unieke, profetische klank van deze stem, veel meer dan het woordschoon, het adembenemende beeld, of de geïsoleerde, perfekte versregel. Niet dat deze nooit zou voorkomen: zie vooral de doorgaans optimistische bundel De Nieuwe Geboort, waarin de pas gewonnen zekerheid en de ‘goudene dromen van mensengeluk en broedermin’ voor het eerst worden uitgezongen. Mag ik even citeren?
‘O donkere diepten van tweestrijd!
‘Vreemd dat de rook van een droom