| |
| |
| |
Vergadering van 17 December 1952.
Aanwezig: de heren J. Kuypers, Onderbestuurder, wn. Bestuurder, en Dr L. Goemans, Bestendige Secretaris;
De heren Leden Prof. Dr L. van Puyvelde, Prof. Dr J. Muls, Prof. Dr A. Carnoy, Prof. Dr J. van Mierlo, L. Baekelmans, Prof. Dr L. Grootaers, Dr E. Claes, Prof. Dr E. Blancquaert, Prof. Dr Fr. Baur, Dr W. van Eeghem, Dr J. Lindemans, Prof. Dr Fr. De Backer, G. Walschap, G. Schmook, M. Gilliams, Dr C. De Baere, Prof. Dr. E. Rombauts, Prof. Dr A. van Loey, Prof. Dr R. Foncke en Prof. Dr J.F. Vanderheyden.
Hadden zich laten verontschuldigen: de Z.E.H. Prof. Dr P. Sobry, Bestuurder, en Prof. Dr J. van de Wijer.
* * *
De notulen van de vergadering van 19 November worden goedgekeurd.
* * *
Afsterven van Mevrouw Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk. Op 21ste November 1952 overleed te Amsterdam, op 82-jarige leeftijd, Mevrouw Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk, sedert 1931 buitenlands erelid der Academie.
Bij de aanvang van de pleno-zitting bracht de heer Onderbestuurder J. Kuypers hulde aan de nagedachtenis van de overledene.
De tekst van zijn rede is in dit nummer van de Verslagen en Mededelingen opgenomen.
| |
Mededelingen van de Bestendige Secretaris.
1. Ten antwoord op haar telegram van gelukwensen aan H.K.H. Prinses Joséphine-Charlotte van België, ter gelegenheid van Haar verloving, mocht de Academie vanwege de Secretaris
| |
| |
van Z.M. Koning Leopold het volgende schrijven ontvangen:
‘Mijnheer de Bestuurder,
De heilwensen, welke de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Joséphine-Charlotte en Groothertog Jan van Luxemburg naar aanleiding van Hun verloving, alsmede de doorluchtige Ouders heeft doen geworden, hebben gans de Koninklijke Familie diep getroffen.
Hunne Majesteiten en Hunne Koninklijke Hoogheden stellen dit blijk van innig medeleven bijzonder hoog op prijs en betuigen U, de Heer Goemans, Bestendig Secretaris, en alle Leden van de Koninklijke Academie, die zich bij die hulde hebben aangesloten, daarvoor Hun innige dank.
Gelieve, Mijnheer de Bestuurder, de uiting van mijn meeste waardering te aanvaarden.’
2. Aan de heer J. Kuypers, Onderbestuurder, werd ter gelegenheid van de openbare hulde, die hem op 29 November jl. gebracht werd, namens de Academie volgend telegram gestuurd:
‘De Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde sluit zich aan bij de openbare hulde die haar geëerde Onderbestuurder, de Heer J. Kuypers, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaring gebracht wordt. Zij wenst uit ganser harte, dat zijn onverpoosd streven de Vlaamse cultuurgemeenschap nog vele jaren ten goede mag komen.’
De heer J. Kuypers betuigde de Academie zijn dank voor deze gelukwensen.
3. Uitgave van het Cruyde Boeck van R. Dodoens. - De Klasse der Wetenschappen van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België neemt zich voor in 1954 een herdruk in fotocopie uit te geven van het Cruyde Boeck van R. Dodoens, naar aanleiding van het vierde eeuwfeest van het verschijnen van dit werk. Zij wenst te dien einde een Commissie van Advies samen te stellen en verzoekt de Academie een vertegenwoordiger in deze Commissie te willen afvaardigen.
Prof. Dr A.J.J. Van de Velde wordt hiertoe aangeduid.
4. Huldiging van Dr R.A. Schröder, buitenlands erelid
| |
| |
der Academie. - Op 26 Januari 1953 wordt Dr R.A. Schröder te Bremen openbaar gehuldigd ter gelegenheid van zijn 75ste verjaardag.
De Academie zal er zich laten vertegenwoordigen door de heer H. Teirlinck of, indien deze verhinderd zou zijn, door de heer L. Baekelmans.
5. Woordenboek der Nederlandse Taal. Aanduiding van een Belgisch medewerker. - Z. Exc. de Minister van Openbaar Onderwijs hechtte zijn goedkeuring aan de aanduiding van Dr R. Lievens als Belgisch medewerker aan het Woordenboek der Nederlandse Taal.
| |
Mededelingen namens de Vaste Commissies.
I. - Commissie voor Middelnederlandse Taal- en Letterkunde.
Prof. Dr E. Rombauts, lid-secretaris, legt verslag ter tafel over de zitting der Commissie.
Waren aanwezig: de heren Van Mierlo, Van Puyvelde, Carnoy, Blancquaert, voorzitter, Grootaers, Baur, Van Eeghem, ondervoorzitter, Lindemans, Rombauts, secretaris, De Baere, Van Loey en Foncke.
Hospiterende leden: de heren Baekelmans, Claes, De Backer, Schmook en Vanderheyden.
Verontschuldigd: de heer Dr L. Goemans.
Op de agenda komen voor:
1. Een lezing door Prof. Dr A. van Loey, lid der Academie: Een en ander over Middelnederlands sullen.
Het werkwoord zullen vertoont in het mnl. verscheidene vormen: Vl. sullen, Brab. selen, Limb. solen en sölen, Zeeuws sillen, Hol. sellen. Een bevredigende verklaring van al die vormen is nog niet gegeven; slechts solen is, t.a.v. de oude germ. vorm sulan, de klankwettige vorm. Van de umlaut daarvan kan selen bezwaarlijk een ontronding zijn. In Wvl. sullen kan men een jan-suffix vermoeden ter verklaring van de gegemineerde ll en van de ontronde umlaut e en i elders, maar ook dat stuit op moeilijkheden. Wvl. sullen kan dan ook een, inmiddels onverklaarde, verkorte u hebben uit een spontaan gepalataliseerde vorm suelen;
| |
| |
van die vorm suelen haalt spreker enkele Wvl. bewijsplaatsen aan.
Hierop volgt een korte bespreking, waaraan de heren Carnoy, Grootaers, Blancquaert en Van Eeghem deelnemen.
De Voorzitter dankt Spreker voor zijn interessante mededeling en stelt voor die in de Verslagen en Mededelingen op te nemen. De Commissie stemt hiermee in.
In aansluiting hiermee uit de Voorzitter de wens, dat het door de Academie bekroonde werk van de heer Van Haverbeke, waarin Prof. Van Loey gegevens heeft gevonden voor zijn studie, zo spoedig mogelijk zou uitgegeven worden.
2. Een lezing door Prof. Dr J. van Mierlo, lid der Academie: Aantekeningen bij de uitgave van de prozaroman Margarieta van Limborch door Fr. J. Schellart.
Aangetoond wordt, dat de uitgever heel wat meer uit Mone, die hij toch citeert, had kunnen lezen over het exemplaar van de prozaroman die hij uitgeeft, dan de schaarse en dan nog onjuiste gegevens, die hij er over mededeelt. Zo ook over het volkslied van Margrietje van Limburg, waaruit het bestaan zou gebleken zijn van twee grote liederenverzamelingen te Gent en te Antwerpen in het begin der 19de eeuw. Ook de juistheid der datering 1516 diende onderzocht, daar deze in strijd is met die van Mariken van Nieumeghen, 1518-19, en niet onmiddellijk blijkt welke de juiste is. Aan het slot volgen enkele opmerkingen ter staving van de eenheid van schrijver voor de sedert 1516 te Antwerpen uitgegeven prozaromans.
Wegens gebrek aan tijd kan Spreker slechts het eerste deel van zijn lezing houden. Hij zal deze in de Februari-zitting voortzetten. Met de bespreking zal worden gewacht tot de Commissie het gehele stuk zal hebben gehoord.
Op de agenda van de volgende vergadering zal insgelijks een bespreking voorkomen van het Vastenspel van Sinnen, een onuitgegeven rederijkersstuk, dat door Prof. Dr C.G.N. de Vooys met aantekeningen van Dr J.J. Mak ter publicatie aan de Academie werd aangeboden.
| |
II. - Vaste Commissie voor Moderne Letteren.
De heer G. Schmook, lid-secretaris, legt verslag ter tafel over de zitting der Commissie.
| |
| |
Waren aanwezig: de heren Muls, voorzitter, Baekelmans, Claes, De Backer, ondervoorzitter, Walschap, Kuypers, Schmook, secretaris, Gilliams en Vanderheyden.
Hospiterende leden: de heren De Baere, Van Loey, Carnoy, Foncke, Grootaers, Van Puyvelde en Rombauts.
Op de agenda komt een lezing voor door de heer G. Schmook, lid der Academie: Genesis van Conscience's Leeuw van Vlaanderen: nieuwe gegevens.
Spreker heeft drie brieven van Oscar Delepierre (1838, 1846) in handen gekregen en kan, met behulp daarvan, de chronologie van de genesis op nog steviger basis vestigen dan voor enkele jaren (1938) het geval was. Ter gelegenheid van dit onderzoek gaat Spreker na, welk onderscheid er bestaat tussen het kladschrift van het werk en de copie bestemd voor de drukker. Hij bestudeert persoonlijk de geleden gevoelsimpulsen waaronder Conscience zijn boek heeft geschreven.
De lezing is in dit nummer van de Verslagen en Mededelingen opgenomen.
| |
Mededelingen namens de Commissie van Advies bij het Nationaal Fonds voor de Letterkunde.
De heer C. De Baere, wn. secretaris, deelt namens Prof. Sobry, voorzitter van het Comité van Beheer van het N.F.L., mede dat de Minister van Verkeerswezen een bedrag van fr. 50.000 ter beschikking stelt van de Vlaamse sectie van het Fonds, zijnde haar aandeel in de opbrengst van de verkoop van de culturele postzegels.
De Commissie stelt voor de bundel verzen De Overkant, ingezonden door Mejuffrouw Clara Haesaert, te subsidiëren. Het voorstel wordt zonder oppositie aangenomen.
| |
Agenda.
1. Aanduiding van een vertegenwoordiger der Academie in de Bekrachtigingscommissie van de wettelijke Academische diploma's. - Het mandaat van de heer De Baere wordt voor een jaar vernieuwd.
| |
| |
2. Comité van Beheer van het Nationaal Fonds voor de Letterkunde. Aanduiding van de vertegenwoordigers der Academie. - Van rechtswege maken de Bestuurder of de Onderbestuurder en de Bestendige Secretaris deel uit van dit Comité. De heer J. Kuypers, Bestuurder voor 1953, zal de Academie vertegenwoordigen. De heer L. Goemans, Bestendige Secretaris, wenst niet meer in aanmerking te komen en stelt voor vervangen te worden door de heer C. De Baere, toegevoegd secretaris der Academie en wn. secretaris van de Commissie van Advies. De Academie gaat hiermee accoord. Zij vernieuwt ook het mandaat van de heren Fr. De Backer en G. Walschap.
3. Commissie van het Pr. Salsmans-fonds. Aanduiding van een lid van de Vaste Commissie voor Onderwijs en Nederlandse Lexicographie ter vervanging van Prof. Dr R. Verdeyen. - Aangeduid wordt Prof. Dr R. Foncke.
4. Bestuurscommissie voor het jaar 1953. Samenstelling. - Het mandaat van de heren Prof. Van Mierlo en L. Baekelmans wordt voor twee jaar vernieuwd.
5. Jan van Mussem (vervolg). Lezing door Prof. Dr J.F. Vanderheyden, lid der Academie.
In dit gedeelte van zijn lezing betoogt Spreker, hoe de litteraire opvattingen van Van Mussem in zake stijl zijn puristisch streven bepalen en verklaren. Op de klassieke bronnen van Van Mussem en het gebruik dat hij ervan maakt wordt eveneens gewezen, meer in 't bijzonder op de invloed van Erasmus.
De Voorzitter dankt de spreker voor deze belangrijke bijdrage en onderstreept daarbij de steeds groeiende belangstelling voor de 16de-eeuwse literatuur.
De lezing is in dit nummer van de Verslagen en Mededelingen opgenomen.
6. Prof. Dr J. Vercoullie als folklorist. Lezing door Prof. Dr R. Foncke.
Spreker geeft mededeling van de lezing die hij te Gent gehouden heeft in de Academische zitting ter gelegenheid van de onthulling van een bronzen gedenkplaat in de gevel van het woonhuis van Prof. Vercoullie.
| |
| |
Zij verschijnt in dit nummer van de Verslagen en Mededelingen.
De Voorzitter dankt de spreker voor deze hulde aan een zo universele geest als wijlen onze eminente collega.
| |
Aangeboden Boek.
Door de heer J. Kuypers, Onderbestuurder: Aan de Waterkant, het onlangs verschenen verhaal van zijn tochten per motorbootje op de Vlaamse wateren. Uitg. De Sikkel, Antwerpen, 1952.
|
|