van het devies: Vlaanderen, dach en nacht denc ic aen u; dezelfde waardering viel te beurt aan het opstel, waarvan het opschrift luidt: Verdraagzaamheid en dat als auteur heeft: In recto decus, uit het Openbaar Onderwijs.
Ten slotte was de Commissie de mening toegedaan, dat dit jaar de taal der opstellen meer voldoening schenkt dan vroeger en niet langer de grove fouten vertoont, waartegen de leraren M.O. een zo wanhopige strijd hebben moeten voeren. Er blijft echter nog een niet geringe moeilijkheid te overwinnen: de interpunctie. Hiermede worden vanzelfsprekend niet de talrijke en veelal subjectieve finesses van dit onderdeel der spraakkunst bedoeld, maar wel de eis gesteld, dat ten minste toch de hoofdregels ervan zonder de minste aarzeling zouden worden toegepast.
Voorts vindt de Commissie, dat de candidaten niet genoeg schijnen na te denken over de ware betekenis van hun onderwerp en dit laatste vaak al te eenzijdig, zo niet glad verkeerd begrijpen. Daarenboven beredeneren zij hun stof niet voldoende en worden zij daardoor wel eens onduidelijk, mede door het niet-aanwenden van al of niet oorspronkelijke overgangen. Eindelijk worden de opstellen door een al te bezadigde stijl gekenmerkt en zouden ze, dank zij wat meer bezieling, een veel gunstiger indruk maken dan thans het geval is.
De Keurraad is er dan ook van overtuigd dat, mochten deze overwegingen ter kennis kunnen worden gebracht van de toekomstige gegadigden, dezen ongetwijfeld werk zouden leveren, dat de algemene goedkeuring wegdraagt.
Naschrift. - Na aanneming van het verslag door de plenovergadering bleken de spreukvoerenden te zijn:
Prijs: Plus est en vous: de H. Tijtgat, Hendrik (St. Jozefscollege, Izegem);
Eerv. Verm.: Vlaenderen, dach en nacht denc ic aen u: de H. Steyaert, Roger (Klein Seminarie, Roeselare);
Prijs: Arbeid adelt III: de H. Daems, Jan (Kon. Athenaeum, Antwerpen);
Eerv. Verm.: In recto decus: Mej. Van Caekenberghe, Myriam (Kon. Athenaeum, Aalst).