De H. Dr. Pillecijn, wd. secretaris, legt verslag ter tafel over de zitting door de Commissie gehouden.
Waren aanwezig: de HHn. Muls, Toussaint van Boelare (voorzitter), De Bom, Timmermans, Baekelmans, Van Cauwelaert (ondervoorzitter), Claes en De Pillecijn.
Hospiteerende leden: de HHn. Monteyne en Goemans.
Op de agenda staat: K. Simillion. - Lezing door den Hr. Lode Baekelmans, Bestuurder van de Academie. (Deze lezing werd opgenomen in den Feestbundel H.J. van de Wijer, II, blz. 179, onder den titel ‘De eigenaardige Konstantijn Simillion’).
Collega Baekelmans brengt in zijn lezing een genegen hulde aan zijn stadsgenoot Konstantijn Simillion, die nederig en bescheiden en op zich zelf levend, de letteren en de Stad Antwerpen heeft gediend.
Deze in 1837 geboren minnaar van het gedrukte woord behoort tot de locale geschiedschrijving van de litteratuur. Hij bracht het van letterzetter tot bureelhoofd en liefhebberde onverdroten in dagbladen en tijdschriften. In de ‘Vlaamsche Stem’ en de ‘Schelde’ leverde hij bijdragen van folkloristischen aard; in de ‘Letterkundige Zondagsbode’ en de ‘Rederijker’ schreef hij schetsen en verhalen in den realistisch-romantischen trant, stelde sociaal onrecht aan de kaak en vond lyrische termen bij het bezingen van ‘Wangen van Ambrosijn’. Een historische roman ‘Anna Moens’ herinnert aan Catharina van Rusland en Siberië. Als echt Sinjoor schonk hij zijn liefdevolle aandacht aan het matrozenleven en aan het Antwerpsche volksleven. Laatstgenoemde tafereelen verschenen in ‘Het Letterblad’.
De wereldoorlog vond K. Simillion stil en gedrukt. Hij stierf, op 12 Sept. 1915. Van zijn rijke bibliotheek kwamen 3000 boeken naar de Antwerpsche Stadsboekerij.
K. Simillion heeft geen groote beteekenis voor onze litteratuur. Hij behoort tot degenen die een tijdperk helpen stoffeeren.