Nadat hij in de eerste hoofdstukken de verschillende personages en de sociale of sentimenteele verwikkelingen, waaronder zij gebukt gaan, heeft voorgesteld, bewerkt hij op behendige wijze het contact tusschen de uiteenloopende ‘lotsbestemmingen’, die hij schetsen wil. Meteen slaagt hij er in hun tragiek op treffende wijze uit te drukken. Zijn menschen zijn willoozen, die niet reageeren op hun noodlot zoodat ze evenzeer de slachtoffers worden van hun pessimisme als van de sombere levensomstandigheden, welke de schrijver in al hun triestige, miserabele naaktheid heeft uitgebeeld.
Robert van Passen heeft in zijn roman geen minder goed bekende aspecten van het menschelijke ontdekt. Niets van wat hij vertelt dat ons niet van ouds vertrouwd is uit de naturalistische verhalen van een vorige generatie. Ook zijn uitdrukkingsmiddelen mangelt het aan scherpe originaliteit en zelfs aan keurigheid.
De jury heeft zich ook de vraag gesteld in hoeverre een verhaal als De witte Schuit voldoet aan de speciale eischen, welke de mededingers naar den Lode Baekelmans-prijs moeten gesteld worden. De omstandigheid, dat de herberg, waar Van Passen zijn menschen onder dak brengt, gelegen is in een slop aan de Antwerpsche haven, stempelt zijn verhaal nog niet tot een roman gewijd ‘aan de zee, den zeeman, de zeevaart, de haven, het schippersbedrijf’... In elke grootstad staan huizen en leven menschen als deze welke de auteur heeft beschreven. De lokale kleur, die het gebeuren en de personages eigen karakter en typisch reliëf geven kon, ontbreekt: De Scheldelucht waait niet door dit boek!
Van de verhalen en essay's, welke Karel Jonckheere aan het oordeel der jury onderworpen heeft, hield deze voor grondiger kennismaking in het bizonder het reisverhaal Cargo aan. Ze drukte door dit besluit geen besliste voorkeur uit daar ze Tierra caliente en Tampico (intusschen verschenen onder den titel De zevende Haven) als evenwaardige vervolgen van Cargo waardeert. Ze onthield zich van eenige bespreking van Notre Dame der golven, dat een vertaling is van Notre Dame der Wogen, het zeer mooie reisverhaal van Heinrich Hauser, die daarin een maandenlange zeevaart naar Australië heeft beschreven met een intensen poëtischen zin.
In zijn drie reisverhalen openbaart de dichter Karel Jonck-