| |
| |
| |
Plechtige Vergadering van 8 October 1933.
De bijzonderste genoodigden kwamen met de leden der Academie in het Eeresalon bijeen.
Waren aldaar aanwezig: de heeren Herman Teirlinck, bestuurder, Prof. Dr. L. Van Puyvelde, onderbestuurder, Dr. L. Goemans, bestendig secretaris;
de heeren: Frank Lateur, O. Wattez, Prof. Dr. L. Scharpé, Prof. Dr. J. Vercoullie, Dr. Leonard Willems. Prof. Dr. A. Vermeylen, Prof. Dr. M. Sabbe, Prof. J. Salsmans, S.J., F.V. Toussaint van Boelaere, Prof. Dr. A. Carnoy, Cam. Huysmans, Prof. Dr. J. Van Mierlo, S.J. en Dr. J. Cuvelier, werkende leden;
de heeren Prof. Dr. J. Vande Wyer, Dr. Fl. Prims, Prof. Dr. L. Grootaers, Joris Eeckhout en Em. De Bom, briefwisselende leden.
Lieten zich verontschuldigen: de heeren Dr. L. Simons, Dr. Is. Teirlinck, J. Jacobs, Fr. Van Cauwelaert, Dr. Jozef Muls en Prof. Dr. R. Verdeyen, werkende leden;
de heeren Lode Baekelmans en H. De Man, briefwisselende leden;
Mevrouw H. Roland Holst-Van der Schalk en Mej. E.M. Kronenberg, buitenlandsche eereleden.
* * *
In het ontvangstsalon waren verder aanwezig de heeren: Firmin Van Hecke, afgevaardigde van den Heer Minister van Openbaar Onderwijs; Weyler, Gouverneur der Provincie Oost-Vlaanderen; Z. Hoogstwaardige Excellentie de Bisschop van Gent; Vander Steghen, Burgemeester van de Stad Gent; A. Siffer, Volksvertegenwoordiger; Devos, Arrondissementscommissaris; Van de Velde, Bestendig
| |
| |
Afgevaardigde; Dr. P.C. Boutens, feestredenaar; Fr. Mynssen en Schepp, Nederlandsche letterkundigen.
* * *
Om 11 uur worden die Heeren naar de feestzaal geleid.
Aan het bureel nemen plaats de Bestuurder, de Onderbestuurder, de Bestendige Secretaris en de Feestredenaar.
Waren in de zaal o.a. nog aanwezig: Edm. Aerts, bestuurder van de Normaalschool te Zwijnaarde; Baeckeland, R., havenofficier; Eerw. Zuster Bestuurster van St. Bavo-school met eenige leerlingen; Breckx, L., leeraar; Brengier; Bundervoet, Frans, ingenieur; Bundervoet, publicist; Buytaert, C., bestuurder aan het Ministerie van Verkeerswezen; Mej. J. Buytaert, regentes; Claeys, J., leeraar Normaalschool; Mr. en Mevr. Claeys-Verheughe, boekhandelaars; Mej. H. De Cock; Fr. De Coster; Dr. P. De Keyser, hoogleeraar; E.H.C. De Keyzer, leeraar St. Lievenscollege; G. De Knibber, controleur aan het Ministerie van Sociale Voorzorg, Luitenant-Colonel De Leenheer; Joh. De Maeght, journalist; Mej. Chr. De Maere; De Neve, G., leeraar; De Schamphelaere Osw, nijveraar; De Vaere. M., ingenieur van Bruggen en Wegen; De Vaere, M., bestuurder van de Stedelijke Normaalschool; Mej. R. De Vidts; H.J. De Vos, leeraar; G. De Vriendt, regent; Dr. E. De Waele, leeraar; J. De Waele, leeraar; Duverger, J., docent van de Universiteit; Br. Eligius, leeraar St. Amandsgesticht: Fordeyn, Ad., inspecteur; Gillis, P.; Godderis, M.; Godderis, schoolhoofd, Veurne; Goossens; Haché, J., hoofdingenieur van Bruggen en Wegen; Haché, J.; Hegmans, A., docent van de Universiteit; Mej.
Herbosch, H., leerares Normaalschool Eekloo; Kersten, Miel, letterkundige; Lams, M., hoogleeraar en Mevrouw; Laroy, Ch., toeziener; Leenen, Jos., leeraar Kon. Atheneum; Lotigiers, journalist; Eerw. Zuster Marie-Joseph, leerares
| |
| |
O.L.V. ten Doorn, Eekloo; Melloy, Cam., letterkundige; Monfils, Ch.; Mussche, A., leeraar; Br. Norbert, leeraar St. Amandsgesticht; Br Paternus, onderwijzer Normaalschool Zwijnaarde; Pauwels, J., schoolopziener; Pintelon P.; E.H. Podevyn, A., leeraar St. Lievensgesticht; Provost, O.; Roelants, M., journalist; Roels, Osc., componist; Dr. Roemans, Rob., Atheneumleeraar; Strobbe, A., leeraar; Dr. Suys, Rog., Atheneumleeraar; Tavernier, M., teekenaar; Br. Theophiel, prefekt St. Amandsgesticht; Vanden Steen, Fr., onderwijzer; Vande Veegaete, Ferd.; Vande Veegaete, G., leeraar; Van Eynde, G.; J. Van Kerckhove-De Wandel, leerares; Mej. Vande Kerckhove, M.; Van Meerbeek, V., leeraar Normaalschool Zwijnaarde; Van Overbeke, Herm., professor Kon. Conservatorium; Van Oye, P., docent van de Universiteit en Mevrouw; Van Rietvelde, J., havenofficier; Van Steenkiste, B., leerares Normaalschool Eekloo; Van Werveke, Hans, hoogleeraar; Vercammen, J.; Vereecken, H., leeraar; Vergauwen, J., schoolhoofd Meirelbeke; Verhelst, J., boekhandelaar; Verniers, L., bureeloverste post; Verschueren; Verstraete, A., leeraar M.O. en Waterloos, P., griffier gerechtshof.
Verder een aantal dames en heeren belang stellende in de werkzaamheid der Koninklijke Vlaamsche Academie, en reporters van verscheidene dagbladen.
* * *
Bij den aanvang der vergadering deelt de heer Voorzitter mede, dat verschillende personen bericht hebben gezonden tot hun groot spijt verhinderd te zijn de vergadering bij te wonen, n.l. de heer Lippens, Minister van Openbaar Onderwijs, die zich echter liet vertegenwoordigen door den Heer Firmin Van Hecke, onderbestuurder bij den dienst der Schoone Kunsten, der Letteren en der Openbare Bibliotheken;
| |
| |
Baron de Kerchove d'Exaerde, Senator; Balthazar, D'Havé en Maenhout, Volksvertegenwoordigers; Generaal-Majoor Deprez, bevelhebber der Provincie Oost-Vlaanderen en van de Plaats Gent; P. Van Steenberge, bestendig afgevaardigde; F.L. Ganshof en M. Van Duyse, hoogleeraren; Mevr. de douairière Merghelynck en Alex. Callant, letterkundigen.
* * *
De heer Herman Teirlinck, bestuurder der Academie voor het loopende jaar, spreekt de openingsrede uit, waarin hij handelt over Een star in het licht van Boutens. Daarna verleent hij het woord aan den heer Dr. P.C. Boutens, letterkundige te 's Gravenhage, buitenlandsch eerelid der Academie.
Dr. P.C. Boutens houdt een lezing over Vorm en Vormloosheid in de Dichtkunst.
De Bestuurder bedankt den heer Boutens en spreekt den wensch uit, dat hij zijn voordracht in de Verslagen en Mededeelingen der Academie zal laten opnemen.
Vervolgens verleent hij het woord aan Dr. L. Goemans, bestendig secretaris. die den uitslag van de wedstrijden en van de verkiezingen voor het lidmaatschap der Academie voor 1933 afkondigt.
| |
Wedstrijden Voor 1933.
Van de vijf uitgeschreven prijsvragen werd er ééne beantwoord, n.l. die betreffende de letterkunde en luidende als volgt: Baudelaire en het Baudelairisme in de Nederlandsche letterkunde.
De ingezonden verhandeling droeg tot kenspreuk: Et rupes florem. Tot leden van den keurraad werden aangesteld:
| |
| |
de heeren Prof. Dr. J. Van Mierlo, S.J., Prof. Dr. M. Sabbe en Em. De Bom.
De drie verslaggevers waren het eens om het werk den prijs waardig te achten en de Academie besloot derhalve den schrijver er van te bekronen, die bleek te zijn: Dr. De Smaele, leeraar te Luik.
De heer De Smaele is op studiereis in het buitenland en heeft zich laten verontschuldigen op deze zitting niet te kunnen tegenwoordig zijn.
* * *
Voor den Karel Boury-wedstrijd 1933 was de keurraad samengesteld als volgt: wat de teksten betreft, de heeren Sabbe en Goemans; wat de muziek aangaat, de heer A. Meulemans.
Vier reeksen liederen, zoo school- als volksliederen, werden ingezonden, waarvan 22 op teksten van W. Gijssels, 9 op teksten van L. Lambrechts, 5 op teksten van H. Muyldermans, 2 op teksten van J. Grietens.
De beste dezer liederen zijn ten opzichte van de muziek niet gaaf genoeg om door de Koninklijke Vlaamsche Academie bekroond te worden.
De beslissing van de jury was: niet toekenning van den prijs. De Academie heeft die beslissing goedgekeurd.
* * *
Onze Koninklijke Instelling had dit jaar alweer het afsterven te betreuren van een harer buitenlandsche eereleden, n,l. van den vermaarden Nederlandschen componist en musicoloog Henri Viotta.
Henri Viotta was zoon van Joannes-Josephus Viotta, geneeskundige en tevens toonkunstenaar. Zonderling erflijkheidsverschijnsel: wij treffen bij den zoon een soortgelijke
| |
| |
cumulatie van begaafdheden als bij den vader. Henri Viotta, na zich op de muziek te hebben toegelegd, promoveerde in 1877 te Leiden tot doctor in de rechten en werd advocaat te Amsterdam. Doch weldra verliet hij de balie en wijdde zich uitsluitend aan de kunst. Stichter van de Wagner-Vereeniging, waar hij zich een uitstekend dirigent toonde, leider van de uitvoeringen der Maatschappij Caecilia, werd hij in 1896 directeur van het Koninklijk Conservatorium te 's Gravenhage en bleef dit ambt waarnemen tot in 1919.
Hij was ook componist. Maar zijn blijvende verdienste verwierf hij door zijn geschriften over de muziek. Hij schreef o.a. een Lexicon der Toonkunst, een Handboek der Muziek en een grondige studie over Wagner's Leven en Werken. ‘Zijn bewondering voor Richard Wagner bleef tot zijn laatste ademtocht onverzwakt’, getuigt van hem een zijner biografen, de heer Bottenheim.
De Vlamingen zijn hem een bizondere erkentenis verschuldigd om zijn warme en werkzame sympathie voor de Vlaamsche muziek. Hij was het die de muziek van Peter Benoit in Holland populariseerde.
Henri Viotta stierf te Montreux (Zwitserland), op 18 Februari 1933, in den gezegenden ouderdom van 85 jaren.
De Koninklijke Vlaamsche Academie had hem in 1899 tot buitenlandsch eerelid verkozen.
Zij zal zijn naam in dankbare herdenking houden.
* * *
De heer Bestuurder sluit de vergadering met een woord van dank, voor al dezen die door hun aanwezigheid hun belangstelling hebben betoond voor de werkzaamheid der Koninklijke Vlaamsche Academie.
|
|