heirbijl in zijn vuist aan de eene en de andere zijde... laat hij betrekking nemen op de vlugge bewegingen van Lucifer die overal rond vliegt om de zijnen waar 't nood doet te steunen:
With battle-axe in hand, now here, now there,
He parries every stroke, enz.
Eenige regels vroeger heet het inderdaad in Uriël's verslag:
De trotsche Lucifer, dan hier, dan daar gedreven
Schiet toe op dit geschrei en geeft zich rustig bloot...,
De leeuw en blauwe draak aan 't woeden, vliegen van
Zijn hand op elken wenk.....
Maar in de door ons besprokene plaats ligt er geen toespeling hoegenaamd op Lucifer's heen en weder spoeden. De woorden ‘aan de eene en de andere zijde’ hebben geen betrekking op de eene en de andere zijde van het leger of strijdfront, maar op de eene en de andere zijde van Lucifer zelf en beteekenen dus eenvoudig: rechts en links.
Onze bestendige secretaris, aan wie ik mijn voornemen te kennen gegeven had om op eene zitting der Academie eene korte mededeeling voor te dragen aangaande het paar regels uit den Lucifer, maakte mij dan schriftelijk met zijn eigene zienswijze bekend. Zijn commentaar gedagteekend 17/5/28 luidt als volgt: ‘Men moet, zegt hij, volgens mij lezen: ‘Den toescheut stuit aan de eene en de andere zijde (dat is een dubbele toescheut, een links en een rechts, twee toescheuten dus) en sloopt of schut ze op zijn rondas. - Die toescheut wijst, zoo besluit hij, op de scheuten van vers 1888; 't zijn bliksems, enz.’
Het is zeer juist dat ‘aan de eene en de andere zijde’ beteekent: rechts en links. Maar van twee toescheuten, een rechts en een links, moet noch kan daarom geen spraak zijn. De tekst kent maar één toescheut, ‘den toescheut’, noch rechts noch links, maar vlak in Lucifer's gezicht. Tegen die stralen schermt de heirbijl in Lucifer's vuist, rechts en links, om ze tegen te houden en te breken, of, waar ze toch doorschieten, af te keeren op het rondas.
Om te eindigen schrijf ik het slot af van mijn hierboven vermeld artikel in ‘De Stem uit België’:
‘De vier laatste regels bevatten een nadere uitbeelding van wat in de drie eerste voorgesteld was. Boven Lucifer stijgt Gods