scheiden over de zeevisscherij uit vak- en woordenboeken en encyclopediën opvisschen. De Piscator nu, die ons eene Verklarende Nederlandsche woordenlijst der Zeevisscherij leverde, is er een van dit laatste slag. Dit wil volstrekt niet zeggen, dat zijne verzameling voor minderwaardig te houden is! Veel daarin is waarlijk nieuws, - weleens betwijfelbaar nieuws. Zoo stelt hij mij de gullen als jonge kabeljauwen voor, juist als op de kraampjes ter vischmarkt, waar men de onervaren koopsters zulke dingen op de mouw speten kan. Zoo verneem ik, dat Sint-Pieters duim heel wat anders zou beteekenen dan hetgeen ik er mijn leven lang voor gehouden heb En dan worden zekere vischsoorten, waaronder de katteroggen, de moederroggen, de Meiplaten en de slagtongen niet vermeld of als variëteiten opgegeven. Dat de negenoogen naar de zeven oogen van een dier genoemd worden is wel raar, en dat sprot sardijn is, bevreemdt mij heden zoowel als eertijds.
Nu moet men niet denken, dat ik Piscators werk zoek te kleineeren. Het is maar bij wijze van vertrouwelijk onderhoud met den naarstigen verzamelaar, dat ik op al die kleine dingen wijs om ze, bij mogelijke vergissing, - van mij of van hem, - eens aandachtig te willen nagaan.
Laat ons dan eventjes te zamen de negen boeken der Woordenlijst overloopen.
Van in het begin ben ik geneigd om te vragen of hier geene gemaakte woorden ingeschreven werden. Zoo komt naast het ww. Jagen als vanzelf een Jager te staan, en naast kor en korren ook een flinke korder. Mag dat wel?
De definitie van blak (eigenlijk effen, vlak), om de open zee te beduiden, lijkt mij twijfelachtig - Spekbokking heet in West-Vlaanderen algemeen spekharing, zooals de roep der rondventers soms bedriegelijk weerklinkt om zeer magere haringjes aan den man te brengen. - Branded (engelsch) wil zeggen met een brandteeken gemerkt; wat men in oud vlaamsch te Brugge ‘der stede brand’ hiet. - Zou Breel niet veeleer het fransche w. baril vertegenwoordigen? - Doopvisch? Bestaat dat? Of is 't om den wil van 't fr. à la daube bedacht? - Dopper, enz. behooren alleen tot de visscherij in de versche waters, en niet tot de zeevisscherij. - Is Lijn van Eerbied (fr. Ligne de respect) wel eene bestaande uitdrukking, of is 't maar een gallicisme? - Pluis als synoniem van versch, heb ik nooit ontmoet: pluis gaat altijd samen met het negatieve niet, om te beduiden dat er aan eene zaak iets hapert, of iets verdachts aan is. - Ik zou mijne kennis willen vermeerderen door te weten te komen of het w. strandlooper (fr. rôdeur de la côte) slechts in Conscience's Bella Stock leeft, ofwel een woord uit de omgangstaal der zeelieden is. - Ik