Al dadelijk na zijn overlijden werd besloten tot de uitgave zijner volledige werken; vijftien jaar na zijnen dood verrees zijn standbeeld in zijne geboortestad en heden nog leeft zijn naam in de harten van duizenden.
Waaraan heeft Theodoor van Ryswyck die volksgeliefdheid te danken en hoe heeft hij die mogen behouden zoovele jaren lang?
Hij dankt ze eenigszins aan de vele weeën van zijn kortstondig bestaan, het schril contrast tusschen zijne onbezorgde uitingen van levenslust en levensvreugde met zijne benarde levensomstandigheden en zijn tragisch uiteinde.
Maar daarmede is niet verklaard waarom hij ook en vooral als dichter is blijven voortleven in de gemoederen van velen.
Immers, onder zijne taal- en tijdgenooten waren ontegensprekelijk dichters van hoogere vlucht, van diepere wijding, met meer technische vaardigheid toegerust dan waarover Theodoor van Ryswyck ooit heeft mogen beschikken. Ledeganck, Prudens van Duyse, Johan de Laet, om maar deze drie te noemen, wonnen het zeker van hem in velerlei opzicht; toch bleef hij in de volksgenegenheid de eerste plaats behouden, bleef hij voor zijn volk de type van den poëet, - gewis ook omdat hij nader dan meer begaafden tot dat volk gestaan heeft.
Beschouwen wij Theodoor's arbeid in zijn geheel, dan bevinden wij dat hij, die zich op velerlei gebied bewogen heeft, op ieder gebied verdienstelijk werk, maar niet meer dan verdienstelijk werk heeft geleverd, het verdienstelijkst wel in de ‘Balladen’; dat bij hem techniek en taalkennis nog al dikwijls te kort schieten; dat zijne speelsche luim wel eens tot ongebondenheid overslaat... Maar op één gebied is hij onvergelijkelijk, een meester: het Volkslied, de politieke satyre. Hoe klinkt het spontaan en vrij, waar hij de Franschgezinde bewindhebberen striemend afstraft: denkt aan Miserielied en Loop naar aen Duivel; - waar hij de nooden en ellenden van het Vlaamsche volk afschildert: denkt aan De Vagebonden; - waar hij het eigen volk en het eigen land verheerlijkend bezingt: denkt aan Vlaanderen en aan De Nederlanden!
Daar ligt, naar onze meening, het geheim zijner voortdurende, zijner steeds stijgende populariteit.