Wie Nietzsche echt wil volgen, moet hem achter zich laten, zelf in de impasse gaan staan en iets scheppen. Een wetenschappelijke hypothese, een kunstwerk, een morele daad, een literatuurgeschiedenis zijn evenveel ingenomen perspectieven. Ze komen maar tot stand omdat men even blind is geweest voor al het andere. Blindheid is conditio sine qua non voor schepping, voor cultuur. Alles begreifen, dass hiess alle Perspektive aufheben, das hiesse nichts begreifen (KSA, 12, 37).
Die goede oude Friedrich was een scherpzinnige kerel en een echte profeet.
De Siciliaanse sofist Gorgias had goed gezien dat we in een retorisch universum leven waarin iedereen iedereen wil overtuigen, verleiden, bezweren. Zolang dat in een open samenleving gebeurt, valt daarmee te leven: op de publieke plaats bouwt men aan waarheden die gesticht worden door overleg en discussie. Interpretaties gaan met elkaar in de clinch. Zolang we spreken, bekvechten we, maar er vallen geen doden.
We blijven wel allemaal gevangen in de netten van de taal. We kunnen niet buiten de taal gaan staan. Er lijkt geen ontsnappen aan de macht en het geweld van het woord: ‘Dès qu'elle est proférée, fût-ce dans l'intimité la plus profonde du sujet, la langue entre au service d'un pouvoir’, wist Roland Barthes. Zodra taal wordt geuit, zelfs in de diepste intimiteit van het ik, treedt ze in dienst van een macht. Tegen macht moet dus tegenmacht ingezet worden. tegen de canon de ondermijning, tegen de traditie de kritiek, tegen het centrum de marge.
Ik ben dus blij met de Geschiedenis van de Nederlandse literatuur als u daar nog aan twijfelde.
Ik wil meeslepende geschiedenis, met respect voor de feiten maar gedragen door een perspectief, een standpunt. Ik wil durf zien in de verbanden, ik wil stijl zien. Geschiedschrijving was in de Oudheid literatuur. Opus oratorium. Literatuurgeschiedenis moet ook vandaag op de hoogte staan van de literatuur die ze bezingt. Zij moet ook opus oratorium zijn. Het leerboek moet een leesboek zijn. Dus een boek. Zolang het duurt, zolang de lezer leest, mag het gelijk hebben, moet het gelijk hebben.
Geschiedenis van de Nederlandse literatuur dus. Maar wat is ‘Nederlandse’ literatuur?
Er is in deze geschiedenis gekozen voor het meest pragmatische criterium: de Nederlandse literatuur is de literatuur geschreven in het Nederlands, of die