Inleiding op de presentatie van de editie
Marcel de Smedt, Katholieke Universiteit Leuven
Dames en heren,
Wanneer in de schoot van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde werd beslist dat vanaf januari 1998 tot december 2003 prioriteit zou worden gegeven aan de teksteditie, koos de Academie als eerste project voor de editie van De teleurgang van den Waterhoek van Stijn Streuvels.
Niet zo maar een editie. De Academie greep meteen heel hoog: het zou een elektronische editie worden met, bij wijze van bijproduct, een wetenschappelijk verantwoorde uitgave in boekvorm. Een echt pilootproject, immers tot dusver was in het Nederlands taalgebied iets gelijkaardigs nog niet ondernomen, laat staan gerealiseerd.
Zowel de uitvoerder van het project Edward Vanhoutte, als ikzelf als begeleider, stonden voor een stuk voor het onbekende, en we hebben ons meer dan eens afgevraagd of dit ambitieus project inderdaad in de tijdspanne van twee jaar tot een goed eind kon komen.
Vandaag kunnen we dan met een zekere trots, maar tevens met grote dankbaarheid tegenover de Academie die dit werk heeft mogelijk gemaakt, de resultaten van het onderzoek aanbieden. Er is een boekuitgave met de eerste druk (1927) van De teleurgang als basistekst, met woordverklaring, en met hoofdstukken over de ontstaansgeschiedenis, de overlevering en de tekstconstitutie. Het boek is zoals gezegd in zekere mate een afgeleid product van de elektronische editie waarin naast de geëditeerde tekst zes versies van De teleurgang zijn opgenomen (Streuvels' manuscripten incluis), met hyperlinks tussen deze versies op alineaniveau, met briefwisseling over de totstandkoming van De teleurgang, enz. Edward Vanhoutte zal zo dadelijk de elektronische editie presenteren.
De teleurgang van den Waterhoek is één van Streuvels' meesterwerken, volgens sommigen zijn beste werk. Het handelt over de strijd van deken Broeke tegen de aanleg van een brug over de Schelde, een brug die de ontsluiting