Op p. 199 zou ik bij zin (18) interpreteren, niet alleen dat de spreker verandering in de SvZ verwacht, maar dat de SvZ een gevolg is van een evolutie. Zie daarvoor citaat WNT bij zin (19), waar sprake is van een voortgang.
Op p. 245 wordt een asterisk geplaatst bij
(26) Hij woont al korte tijd in Antwerpen.
Ik vraag me af of de oorzaak niet kan liggen in de tegenstelling korte tijd ↔ een korte tijd of een tijdje.
Zo is toch mogelijk: Hij woont al een korte tijd in Antwerpen.
Hij woont al een tijdje tijd in Antwerpen.
In beide zinnen hebben kort en de diminutiefvorm in de groep met het onbepaald lidwoord een positieve waarde tegenover 0. Juist die positieve waarde maakt al mogelijk. De auteur had hierop kunnen wijzen.
Misschien is er een onvolledigheid in de voorstelling op p. 341 dat kontinuatieve werkwoorden als blijven, doorgaan onverenigbaar zijn met al op de grond van het kenmerk [+ persistent]. Zo krijgt zin (9a):
Ik blijf hier al vijf jaar.
een dubbel vraagteken. Wat met een kontinuatief werkwoord als verblijven?
Ik verblijf hier al vijf jaar.
Maar ik wens deze enkele voor kritiek vatbare punten niet te sterk te beklemtonen. Het zijn trouwens maar detailpunten, die eigenlijk niets verminderen aan de wetenschappelijke waarde van deze fundamentele studie. Die is buitengewoon groot, niet alleen om de zeer strenge methodologische aanpak, waarin geen enkel moeilijk punt omzeild wordt, maar ook om de vele verhelderende inzichten die gegeven worden.
Belangrijk lijkt me in deze studie ook dat daaruit blijkt dat ook semantisch-pragmatische elementen helpen om een inzicht te krijgen in de visie op de werkelijkheid binnen een bepaalde taalgemeenschap. Hier wordt op die manier een terrein van onderzoek voorbereid voor de metalinguïstiek.
In de studie van de adverbiale partikels mag het werk van de heer Vandeweghe als richtinggevend worden beschouwd. Het geeft een degelijke en fijnzinnige basis waarop verder kan worden gebouwd, en verdient alle lof en bewondering.
Met volle overtuiging stel ik dan ook voor de studie van de heer Vandeweghe te bekronen. Ik dring ook aan op publikatie in de nabije toekomst.