moest hij de bronnen zelven zoovele er te vinden waren, raadplegen, en de gevoelens van andere schrijvers toetsen en overwegen. Waarlijk de bronnenstudie, door den heer Wijnne, ten behoeve van zijn boek volbragt, is een zeer tijdroovend en moeitevol werk; maar de goede vrucht daarvan toont zich in de degelijkheid van zijne beschrijving.
Die degelijkheid erkennen wij ook daarin, dat ons hier wat minder namen misschien worden opgeteld van koningen of dynastien, van welke buiten de namen toch niets bekend was, en dat hier niet de oorlogen en veldslagen als het eenig merkwaardige uit de geschiedenis der oudheid worden voorgesteld. Integendeel veel uitvoeriger berigten ontvangen wij hier aangaande den maatschappelijken toestand, den regeringsvorm, de godsdienst, de beschaving enz. der oude volken. Deze zaken juist zijn het, die onze belangstelling verdienen.
Bovendien heeft de schrijver niet enkel den loop der gebeurtenissen aangewezen en beschreven, maar dien ook zoeken te verklaren, door de aantooning van het verband tusschen oorzaken en gevolgen en den invloed, de natuuriijke werking van feiten en handelingen in het licht te plaatsen. Daardoor voldoet zijn werk aan de eischen der pragmatiek. -
't Is duidelijk dat wij met dit boek zeer ingenomen zijn en het wel aanbevelenswaardig achten. Evenwel zij het ons vergund, bij onzen lof een enkele opmerking te voegen, door ons bij het lezen gemaakt. Wij vinden in Wijnne's werk veel, wat in andere boeken niet staat, en veel ook wat elders gewoonlijk wordt berigt, is hier met stilzwijgen voorbijgegaan. Nu kwam het ons voor dat de auteur bij dit vermelden of verzwijgen van bijzonderheden niet altijd gehandeld heeft volgens een vasten regel. Zoo lezen wij bijv. een zeer breedvoerig verhaal omtrent de afkomst van Cyrus en zijne komst tot de heerschappij; eveneens een omstandige beschrijving van Solon's bezoek bij Croesus. Wat nu des aangaande wordt meêgedeeld is waarlijk toch niet zoo onbekend, niet minder bekend, zouden wij meenen, dan andere verhalen die verzwegen worden bijv. dat van den brandstapel, waarop Croesus verbrand zou worden; van de verheffing van Darius tot den troon enz.
Ten anderen begrijpen wij niet, waartoe het dient aangaande de eene of andere zaak een aantal duistere en ten deele met elkaâr strijdige berigten meê te deelen; als men toch eindigen