Sleeswijk-Holstein. Het hangende vraagstuk historisch beschouwd en ontwikkeld, door Dr. F.H.B. von Hoff, leeraar aan 't gymnasium te Zutphen. Te Zutphen, bij A.E.C. van Someren, 1864. 67 blz. groot 8vo met uitslaande tabel.
In No. 3 van het tijdschrift ‘Nederland’ (Jaargang 1864) komt een stuk voor van een der Redacteuren, getiteld: Wolf en schaap, en waarin het ‘hangende vraagstuk’ van Sleeswijk-Holstein, dat ondanks de veroveringen van de Oostenrijksch-Pruissische legers, nog altijd ‘hangende’ is op populaire wijze wordt verklaard. Bij de lezing van het werkje, welks titel hierboven staat, werden wij er onwillekeurig aan herinnerd, en wij gevoelen ons gedrongen, een gedeelte der inleiding af te schrijven.
De heer van Duijl begint met te zeggen, dat zeker geleerde heeft betoogd hoe de trommels van Frederik den Groote een uitmuntenden invloed hebben gehad op de ontwikkeling der Duitsche geleerden. En hij laat er op volgen: Als de roffel door de straten klonk en tot zelfs in het afgelegen studeervertrek de tijding bragt, dat er weer troepen ten oorlog rukten, kon zelfs de geleerdste der geleerden het op den duur niet uithouden in de bodemlooze diepte zijner ideën. Van tijd tot tijd moest hij dan wel eens naar boven komen en kennis nemen van 't geen er buiten, in de wezenlijke wereld, voorviel. Hij verklaart verder, dat dit nog zoo is; bij voorbeeld: Men heeft zich 't genoegen gegund enkele der gewigtige verschijnselen op letterkundig gebied eens naauwkeurig waar te nemen; men heeft al waarnemende zijne gedachten laten gaan en vindt het wel de moeite waard die eens te regelen en zwart op wit aan zijne natuurgenooten mede te deelen,....werd daar niet in Duitschland getrommeld? - - - La vie de Jésus par Renan; Rigting en leven van Pierson; er is zeker nog al een en ander over te zeggen......nu hoor toch duidelijk een roffel! - - - Le Maudit par l'abbé......waarlijk! de Pruissen rukken naar