Geillustreerde Almanak onder redactie van Mr. W. van de Poll, 1864. Te Leiden, bij A.W. Sijthoff. 168 bladz. in 12vo. Prijs ƒ 0.60.
Dit lieve en eenvoudige, maar daarom niet minder nuttige en aangename jaarboekje, dat zedig zijn ouderdom verbergt, handhaaft in den voor ons liggenden jaargang waardig den roem, dien het reeds mogt verwerven. Al zijn de gravuren meestal, ja slechts met eene enkele uitzondering, allen oude bekenden uit de Lektuur voor de Huiskamer of andere uitgaven van den heer Sijthoff, toch zijn de verhalen en gedichten, die er thans bij gegeven zijn, nieuw en verkrijgen door de gravuren verhoogde waardij. Met uitstekend genoegen lazen wij: Maria, eene schets uit het volksleven door Mr. Ernest Scheidius. Wetenswaardig kwam ons de Klokkenstudie van G. Keller voor. De Koppermaandag door Mr. W. van de Poll behoort eigenaardig in de schetsen der Nederlandsche Volksfeesten, waarvan zij de derde uitmaakt. Wij hopen, dat de redacteur het niet bij de geleverde drie zal laten blijven. Alleen veroorloven wij ons de opmerking, dat de heer H.G. Hartman Jz., in de Tijdstroom, jaarg. V, 1e deel, minder de wijze beschreef, hoe tegenwoordig de Koppermaandag door de Boekdrukkers wordt gevierd, zooals de schrijver aangeeft, dan wel de wijze, hoe de typographische vereenigingen zijn ontstaan. De bijdrage over de oester, verdient uit meer dan een opzigt gelezen te worden. De nood in de katoen-districten is eene goede handleiding tot de kennis der ellende, die tegenwoordig aldaar heerscht, terwijl de tabak een goede dubbelganger op ander gebied, van de oester is, en de petroleum- of steenolie-bronnen daarmede gelijken tred houdt. Een bezoek aan de zilvermijnen in den Rammelsberg bij Goslar, doet ons met den redacteur een reisje maken door den Harz of het Hartzgebergte, waarbij ons menige onbekende bijzonderheid wordt medegedeeld.
De peper is eene monographie van deze bijna onmisbare vrucht, terwijl Oude schoolboeken door J. ter Gouw ons naar vroeger dagen verplaatst en een blik