Kort overzigt der algemeene geschiedenis, voor jongelieden; gedeeltelijk gevolgd naar het Hoogduitsch van K.H.L. Pölitz, Hoogleeraar (,) te Leipzig, (;) door Is. An. Nijhoff. Eerste stuk. Van de schepping des menschelijken geslachts, tot de ontdekking van Amerika. Tweede stuk. Van de ontdekking van Amerika, tot op onzen tijd. Vijfde druk. (,) herzien en verbeterd. Te Arnhem, bij Is. An. Nijhoff & Zoon, 1862. In kl. 8vo. De twee stukjes met doorloopende paginering, te zamen XIV en 295 blz.
Een redelijk lange titel voor een klein werk, niet waar? Doch laat dit den lezer niet afschrikken, om er kennis mede te maken; want het verdient wezenlijk de aandacht onzer leeraars bij inrigtingen voor lager en middelbaar onderwijs. De heer Nijhoff heeft getracht zijn werkje zoodanig in te rigten, dat de Duitsche oorsprong onschadelijk worde gemaakt, zoodat nu niet meer, gelijk in het oorspronkelijke, van andere landen behalve Duitschland, slechts ter loops, en van ons vaderland, weinig of niet, gesproken wordt. Tot op Karel den Grooten had Pölitz aan ieder volk de plaats ingeruimd, die het naar billijkheid toekomt; maar na het jaar 800 onzer jaartelling werd hij eenzijdig en exclusief in zijne behandeling. Welnu, dit heeft de verdienstelijke Nijhoff op eene meesterlijke wijze verholpen, en het boek is daardoor zeer bruikbaar geworden voor onze scholen.
Met genoegen kondigen wij dan ook den vijfden druk aan, en daar wij met regt mogen vooronderstellen, dat de arbeid van Pölitz, reeds in 1823 door den heer Nijhoff in een Nederlandsch gewaad gestoken, bij de meeste onzer onderwijzers gunstig bekend staat, achten wij het overbodig in détails te treden, die weinig nieuws zouden opleveren. Er is tegenwoordig zulk een overvloed aan schoolboekjes over geschied- en aardrijkskunde, dat men bij de keuze van een doeltreffend werkje niet verlegen behoeft te staan; daar inmiddels de schrijver de algemeene geschiedenis uit een zuiver christelijk standpunt beschouwt, en in zijne behandeling den heilzamen invloed van de leer van Jezus volgaarne erkent en waardeert, kunnen wij zijn werkje in gemoede aanbevelen aan die ouders en leermeesters, welke overtuigd zijn, dat de school geene dressuur-, maar eene opvoedingsplaats behoort te zijn. Duidelijkheid van voorstelling,