Het Evangelie der genade door Jezus Christus zelf verkondigd in de gelijkenis van de Verloren Zoon. Door S. Hoekstra Bz. Theol. Dr. en Hoogleeraar te Amsterdam. Tweede herziene druk. Te Sneek, bij van Druten & Bleeker, 1860.
Een boekwerk, dat een tweeden druk beleeft, is geen vreemdeling in Nederland, ik wil zeggen, behoeft daar niet als een onbekende ingeleid, voorgesteld en aanbevolen te worden. Integendeel, het beveelt zich zelf reeds genoegzaam aan, maakt zich aangenaam bij het publiek, en vindt, in welken hoek des lands het kome, overal oude kennissen, vrienden en vriendinnen genoeg. Ook van Dr. Hoekstra's werkje, welks titel wij hierboven afgeschreven hebben, geldt dit, en geenszins in geringe mate. De wijze, waarop het door het volk ontvangen werd, sinds het, in 1854, voor het eerst verscheen, heeft des schrijvers hoop, gelijk hij zegt, verre overtroffen. Welligt - schrijft hij verder in een woord aan de lezers - heeft geen mijner populaire geschriften meer algemeen bijval verworven dan dit, en mag ik dit ook maar eenigzins beschouwen als maatstaf van den zegen, dien de Heer er op heeft gelegd, dan heb ik wel overvloedige reden tot ootmoedige dankbaarheid aan Hem.
Behalve de aanduiding, dat deze uitgave de tweede is, geeft ons het titelblad ook nog te lezen, dat die tweede druk tevens eene herziene is. In het reeds aangehaalde woord aan de lezers zegt de hoogleeraar Hoekstra hieromtrent: ‘met uitzondering van menige correctie van taal en stijl, is deze uitgave zoo goed als onveranderd gebleven. Het heeft in zijne oorspronkelijke gedaante een weg gevonden tot het hart van velen, en geschriften als dit zijn voor eigenlijk gezegde omwerking naauwelijks vatbaar; zij zullen er meestal bij verliezen. Alleen dáár heb ik vrijmoedigheid tot wijziging gevonden, waar vereenvoudiging of verduidelijking mogelijk was, zonder iets van den inhoud zelf ten offer te brengen. Ook heb ik er een enkele bladzijde aan toegevoegd.’
Met het hier medegedeelde, meent Referent, om redenen boven vermeld, te kunnen volstaan.
Johannes.