vooral van de Godheid van Christus en wat daarmeê zamenhangt.
Wij begrijpen niet hoe iemand denken kon, dat dit geschrijf thans nog zoo hoog geschat verdiende te worden, dat hij het drukken liet. Waarlijk de orthodoxe of nietorthodoxe lezers, voor wie het bestemd is, moeten al geheel onbekend zijn gebleven met hetgeen er in de laatste 10 of 20 jaren op het gebied van theologie en godsdienst is geschied, om zulk een boek met eenig welgevallen te kunnen lezen.
V.
Wit en Zwart. Beelden uit het leven. Naar het Hoogduitsch, door J.J.A. Goeverneur. Te Groningen, bij P. Noordhoff, 158 blz. post 8vo. Prijs ƒ 1,25.
Het zijn drie verhalen die ons in het bovenstaande werkje worden aangeboden: de bedelaar; naar Louise Ernesti; op donkeren grond; naar Jacob Corvinus en de Speeltafel van Peter den Groote; naar Alfred Meiszner. De heer Goeverneur heeft ten onzent reeds te veel naam als schrijver of vertaler gemaakt, dan dat wij in eene wijdloopige beschouwing van dezen nieuwen arbeid zouden treden. Genoeg zal het daarom wezen, als wij vermelden, dat hij in deze verhalen zijn roem waardig gehandhaafd heeft, en zoowel in de keuze als in de overbrenging getoond heeft een goed auteur te zijn.
De uitvoering is net, ofschoon wij het omslag van porceleinpapier wel wat al te besmettelijk vinden.
De rijke vrouw van Stavaren door P. Beets, predikant te Zijbecarspel. Te Purmerende, bij J. Schuitemaker, 1861, 16 pag. kl. 8vo. à ƒ 0,25.
De overbekende legende van ‘de rijke vrouw van Stavoren’ (uitgegeven ten voordeele van de vijf weduwen en vijftien weezen op het eiland Ameland) wordt in vijf zangen door den heer Beets wedergegeven. Hij zelf zal aan zijn werkje wel geene hooge poëtische waarde toekennen, doch om het doel der uitgave verdient het gekocht te worden. En hiermede punctum.