aarzelen, om het neder te schrijven - wel niet schijnen te rusten, voor dat zij de eene of andere kwaal of ongesteldheid bij hunne kinderen hebben ontdekt.
Dat een ander uiterste - strafwaardige achteloosheid of eene zoo genoemde lust tot harden - evenzeer af te keuren is, spreekt wel van zelve.
Zeer gepast komt het ons derhalve voor, om kinderen reeds vroeg met dit kostbare kleinood - de gezondheid - bekend te maken, opdat zij reeds vroeg leeren beseffen, hoeveel en wat er gedaan kan worden, om dien schat te bewaren, en hoe weinig er noodig is, om dien schat te verliezen; om hun reeds vroeg in te prenten, hoe zij in zich zelven en niet altijd door aangebragte hulp, de middelen bezitten, om hun ligchaam krachtig en sterk te maken, en hen vooral tot bestendige werkzaamheid - dien steun der gezondheid - aan te zetten.
Daartoe kan dit werkje, onzes inziens, zeer goed aangewend worden, en wij wenschen het daarom in veler handen, daar wij elke poging toejuichen, die wordt aangewend, om reeds bij kinderen de gezondheid des ligchaams, die zulk eenen gewigtigen invloed heeft op de ontwikkeling van 't verstand, op hare hooge waarde te doen schatten!
II. Men wordt tegenwoordig als 't ware overstroomd met werkjes en werken over natuurkunde, over de natuur enz., die niet alleen een groot verschil opleveren in grootte en prijs, maar vooral ook in bruikbaarheid en gehalte.
Het voor ons liggende werkje brengt eene aanbeveling mede, ten minste, zoo die altijd in eenen herdruk te vinden zij. 't Maakt, volgens den titel, ook volstrekt geen aanspraak op den naam van natuurkunde, maar noemt zich zeer bescheiden: eerste leesboekje over de natuur, en als zoodanig kunnen wij 't gerust aanbevelen. 't Is geheel in den kindertoon geschreven, en de vragen, die hier en daar aangetroffen worden, kunnen dienen, om de bruikbaarheid te vermeerderen.
Enkele uitdrukkingen, zoo als: fladderde hij om mij toe; rolrond; holle damp; van langzamerhand, bevielen ons minder. De correctie is vrij goed; bladz 11 vinden wij: hart voor hard; bladz. 14: de bek voor: den bek; bladz. 15: die voor: