Een keizer en een dagblad.
Wij hebben reeds vroeger gesproken van de magische kracht der woorden, door Z.M. den Keizer der Franschen op den eersten Jan. tot den Oostenrijkschen gezant gesproken. Wij bedoelen hiermede op het oogenblik maar alleen den verbazenden invloed op de finantiële wereld, op de groote beurzen, het eigenlijke hart der tegenwoordige maatschappij. Met jupiters-kracht zijn daardoor de fondsen naar beneden geworpen en men heeft berekend, dat die woorden in de eerste veertien dagen aan de finantiële en industriële wereld 720 millioen gulden gekost hebben. Altijd eene zeer approximative berekening!
Hoe geheel anders is hetgeen kort te voren in Engeland was gezien. Ieder kent den Times, maar een eenvoudig dagblad, al is het ook een groot dagblad. Welnu! tegen de Kersfeesten heeft een der Redacteuren van dat dagblad de nobele gedachte, om van de Christelijk feestelijke stemming, die dan in gansch Engeland heerscht, tot een goed doel gebruik te maken. In het dagblad verschijnt eene beschrijving van de groote inrigting in Field-Lane, het Refuge of homeless poor, waar de tallooze ellendigen van Londen, die zonder have of huis rondzwerven, voor den nacht een toevlugsoord vinden. Wat daar te zien is van de ellende zonder naam en bij niemand bekend, die het rijke Londen verbergt, wordt in korte maar roerende trekken geschetst.
En die woorden van het dagblad hadden óók invloed. Vier-en-twintig uren na het verschijnen van het artikel had de Engelsche liefdadigheid reeds eene som van 6000 £ in de handen van den directeur van het gesticht gesteld, en binnen eene maand had de inschrijving, waartoe dat artikel aanleiding had gegeven reeds meer dan een half millioen aan vrijwillige giften opgebragt. Van alle kanten waren brieven en giften ingekomen: ééne gift van 100 £ (tusschen twee haakjes: vaste jaarlijke giften van 4000 gulden en meer, in eens, komen in Amsterdam wel voor) was door een enkel persoon gegeven. De woorden van het dagblad hebben dus niet zoo veel gekost als de woorden des Keizers, met dit verschil echter: bij de