sommigen van 2 en een halve Nederl. el lang en één breed, die op bovengenoemde wijze door de galvanoplastie verkregen, zoovele panneelen vormen met de schoonste symbolische figuren en relief. Behalve de volkomen zuiverheid der figuren heeft men hierdoor nog een ander voordeel gewonnen, de meerdere ligtheid. Men berekent dat, zoo dezelfde figuren van gewoon brons gemaakt hadden moeten worden, de waggon 5000 Nederl. ponden meer gewogen zou hebben. - Deze koperen bekleeding geeft aan het geheel een deftig en ernstig voorkomen, zonder te groote eentoonigheid, daar hier en daar op enkele saillerende punten verguldsel is aangebragt.
Het gebouw - want dien naam verdient het - is in drie afdeelingen verdeeld. Voorop de antichambre, dan de salon, van achteren (daar waar de zetel des Pausen is) hoog oploopende en met een mijter gekroond, eindelijk de slaapkamer. Bovendien bevindt zich vooraan een terras, waar de 60jarige Paus ook op de spoorwegreis vrijelijk de frischheid der Italiaansche atmospheer kan inademen.
Van buiten wordt de salon of zitkamer van de andere onderscheiden door drie hoofdfiguren, het Geloof, het Martelaarschap en de Waarheid, en zoo zijn overal de verschillende symbolische versierselen, wapenen van den Paus, insigniën zijner waardigheid, enz., met smaak en symmetrie aangebragt. Van binnen is het zoo prachtig gestoffeerd, dat het alle keizerlijke en koninklijke spoorwegpaleisjes, die tot nog toe over de Europesche rails worden getrokken, overtreft. Fluweel, zijde, goud en schilderwerk betwisten elkander den voorrang, en de meubelen zijn met snijwerk en verguldsel versierd, of, gelijk in de slaapkamer, van het meer ernstige ebbenhout, met ivoor ingelegd. Het is altijd eene zware taak, om zooveel prachtigs als mogelijk is op één te hopen, zonder door overladenheid den goeden smaak te kwetsen, en hier was die taak dubbel moeijelijk, daar de waardigheid van hem, voor wien het bestemd was, nog meer tot eenvoud en ernst der versiering noopte. Meesterlijk schijnt men deze zwarigheid opgelost te hebben. Dat ook de beste kunstenaars hun penseel tot de schilderversierselen hebben moeten leenen, begrijpt men, en dan is 20,000 francs, alleen aan schilderwerk, niet veel.
Der Pabst lebt herrlich in der Welt,